Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O osudu koalice v Liberci se rozhodne do konce února

O dalším fungování koalice v Liberci se rozhodne nejpozději do konce února. Pokud se sporné body nevyřeší, bude se muset najít jiné východisko. Novinářům to dnes řekl lídr Změny pro Liberec a náměstek primátora Jan Korytář. Změna na radnici vládne se zastupiteli zvolenými za ANO, v 39členném zastupitelstvu mají dohromady 21 hlasů. Oba koaliční partneři už oslovili ohledně případné spolupráce jiné strany, oficiálně nic uzavřené není.

Rozpad koalice hrozí zejména kvůli odvolání náměstkyně pro územní plánování Karolíny Hrbkové (Změna). Za pomoci opozice to prosadil před měsícem primátor Tibor Batthyány (dříve ANO). Změna to vnímá jako porušení koaliční dohody. Podle Korytáře očekávali, že primátor přijde s návrhy řešení, což se nestalo.

Podle něj primátor ani nereaguje na žádosti o jednání ohledně fungování koalice. "Asi budeme muset udělat další krok. Naformulujeme naše požadavky a pošleme oficiálně našemu partnerovi," uvedl Korytář. Za dlouhodobě nepřijatelné považuje, kdy má Změna v radě města čtyři členy stejně jako členové zvolení za ANO. Ve volbách totiž získala Změna o tři mandáty více, 12. Změně také vadí, že přišla o svoji klíčovou gesci, a to je zeleň a veřejný prostor. "Myslíme si, že k tomu máme mnohem větší kompetence, než náš koaliční partner," dodal náměstek.

Primátor dnes novinářům řekl, že změny, které chtěl udělat, už učinil. "Nepřísluší mi, abych hledal řešení za svého koaličního partnera," uvedl. Podle něj jsou nadále schopni se v radě města na spoustě věcí se Změnou dohodnout. "Samozřejmě jsou tam oblasti, kde panuje tenze. Jsou věci, kde si uděláme i naschvály. To je ale asi vše, co k tomu mohu říci," řekl Batthyány. Odvolání Hrbkové už dříve zdůvodnil jako manažerské rozhodnutí. Jako hlavní důvod uvedl zpožďování při přípravě nového územního plánu. Ke schválení ho Hrbková chtěla zastupitelům předložit letos na podzim. Dnes primátor řekl, že zastupitelé ho dostanou ke schválení nejspíš až na jaře 2019.

Složit jinou koalici v Liberci nebude jednoduché kvůli osobním averzím a velké roztříštěnosti stran. To umocnil krok celostátního vedení ANO, jež zrušilo místní organizaci, a všichni členové tak přišli o členství. V zastupitelstvu je tak za ANO devět nestraníků. Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci na podzim 2014 sedm z 15 kandidátek. Změna pro Liberec získala 12 mandátů, druhé ANO devět a třetí Starostové mají osm zastupitelů. ČSSD získala čtyři křesla a po dvou mají komunisté, TOP 09 a ODS.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, koalice, ANO 2011, Jan Korytář, primátor, Tibor Batthyány, ČSSD, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O osudu koalice v Liberci se rozhodne do konce února  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.