Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Primátor Liberce kritizuje změnu v čele představenstva nemocnice

Novým předsedou představenstva Krajské nemocnice Liberec se stal Pavel Marek, dlouholetý manažer z oboru sklářství. Dosavadní předseda Richard Lukáš ve středu rezignoval, zůstává ale lékařským ředitelem nemocnice. Liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) jeho odstoupení vnímá jako politický nátlak ze strany Libereckého kraje. Jmenování Marka kritizuje i hnutí Změna, které je na městě v koalici a na kraji v opozici.

Akciová společnost je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Patří pod ní nemocnice v Liberci a Turnově. Většinovým vlastníkem je Liberecký kraj, menšinovými akcionáři Liberec a Turnov. Lukáš skončil v představenstvu na vlastní žádost, předsedou byl zhruba rok a půl. "Bylo to dobrovolné. Dohodl jsem se s hejtmanem, že odstoupím. Nechci to ale nijak komentovat," řekl dnes Lukáš.

Primátor se domnívá, že k rezignaci byl Lukáš přinucen, aby to navenek vypadalo v pořádku. "Ale takhle se to dělá, aby nebylo pochyb, že za to nikdo nemůže. Jeho místo zaujal člověk z venku, bez jakékoli praxe ve zdravotnictví," uvedl Batthyány na sociální síti. Obdobné výhrady má také Změna. "Pan Marek byl nominován do pozice člena představenstva již v dubnu (2016), a to proti vůli minoritního akcionáře, města Liberec. Již tehdy jsme poukazovali na jeho nulové zkušenosti z oblasti zdravotnictví i na to, že by externí odborníci měli vzejít z výběrových řízení," uvedla Zuzana Kocumová (Změna), jež je v dozorčí radě nemocnice.

Hejtman Martin Půta (STAN) kritiku odmítá. Poukázal na to, že v představenstvu jsou i další lidé z nezdravotnických profesí, konkrétně uvedl bývalého ministra dopravy Petra Moose. Marek má podle Půty prokazatelné manažerské zkušenosti a v minulosti řídil několik firem srovnatelných velikostí s nemocnicí. Posledních osm let pracoval Marek v manažerských pozicích pro Preciosu. "Jsem rád, že se nám podařilo získat do řízení nejdůležitějších krajských firem manažera, jako je on. Jeho hlavním úkolem bude zlepšit spolupráci krajem vlastněných nemocnic a využít zkušenosti z holdingové struktury, v níž působil," řekl Půta.

Marek dnes řekl, že v Preciose skončí na konci ledna a naplno se bude věnovat práci v nemocnici. Loni se podle něj podílel na vytváření krajské koncepce zdravotnictví, a na to chce navázat. "To znamená snažit se synergicky propojit nemocnice, které jsou ve vlastnictví kraje nebo případně další nemocnice, které by o to měly zájem. Tak abychom našli výhody a pokusili se z toho pro zdravotnictví kraje těžit," uvedl.

Podle generálního ředitele nemocnice Luďka Nečesaného rozhodnutím představenstva započaly změny v řízení zdravotnictví v organizacích zřízených nebo vlastněných Libereckým krajem. "I přesto, že může včerejší (středeční) rozhodnutí vzbuzovat dojem nelogického rozhodnutí, jsem přesvědčen, že následné kroky plně obhájí a potvrdí správnost těchto změn a nutnost posílení struktury strategického řízení zdravotnictví Libereckého kraje," uvedl.

Autoři

Štítky nemocnice, Liberec, Pavel Marek, Liberecký kraj, Tibor Batthyány, zdravotnictví, ANO 2011, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Liberce kritizuje změnu v čele představenstva nemocnice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.