Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejtmana zastupitelé neodvolali. Zatím

Krajští zastupitelé dnes hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu z funkce neodvolali. O této možnosti se diskutovalo v souvislosti s jeho obviněním v rámci projektu GEPO. Zastupitelské kluby ani jeho odvolání nenavrhly.

 

„Klub ČSSD se rozhodl, že ctí presumci neviny a nebude do rozhodnutí soudu žádat odvolání hejtmana Půty,“ sdělila Lenka Kadlecová, předsedkyně klubu ČSSD. Se stejným prohlášením se přidaly i ostatní zastupitelské kluby – ODS, KSČM, SLK i ZpLK.

„Ani my nebudeme vznášet návrh na odvolání hejtmana. Nicméně vzhledem k okolnostem, kdy se chystá odvolání náměstkyně Zuzany Kocumové a tedy i rozchod koalice, nevylučuji, že toto nenavrhneme na dalším zasedání zastupitelstva,“ sdělil v průběhu zasedání zastupitelstva Jan Korytář (ZpLK). Nicméně krátce na to vyzval hejtmana Půtu k tomu, že by měl odstoupit z funkce předsedy ROP Severovýchod, jímž zůstal i po jejím zasedání na konci minulého týdne.

Půta byl minulý týden v úterý obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, který je jedním z projektů financovaných ROP Severovýchod. Půta obvinění odmítá, chce proti němu podat stížnost. Rezignoval ale na funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

V souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci je stíháno deset lidí. Policie už letos na jaře obvinila osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci úřadu ROP Severovýchod. V úterý byli obviněni další dva lidé včetně Půty a dalším bylo trestní stíhání rozšířeno.

V případu může jít podle České televize o úplatky ve výši až 11 milionů korun pro devět lidí. Půtovi z toho mělo připadnout 800 tisíc korun, dostal ale jen část a zbytek měl slíbený až z poskytnuté dotace, citovala ČT z policejního obvinění. U jednoho zaměstnance Metrostavu kriminalisté našli tabulku, kterou považují za seznam úplatků. Nejvyšší, osmisettisícovou částku měl dostat člověk označený přezdívkou Nejvyšší, kterou obvinění používali v odposlouchávaných telefonátech pro Půtu, uvedla ČT.

Napsala Blanka Daníčková, Michael Daněk a ČTK

Je podle vás hejtman Martin Půta nevinný?

Celkem hlasovalo145 čtenářů

Štítky Martin Půta, projekt, úplatek, Liberecký kraj, ČSSD, ODS, Česká televize, Marie Magdalena, zneužití pravomoci, Zuzana Kocumová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmana zastupitelé neodvolali. Zatím  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.