Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vosecký je novým senátorem. "V neděli jdu na houby," říká.

Starosta Okrouhlé Jiří Vosecký (Starostové pro Liberecký kraj, SLK) byl zvolen senátorem za Českou Lípu. Ve finálním kole voleb porazil dosavadního senátora ČSSD Karla Kapouna. Vyplývá to z konečných výsledků senátních voleb, které včera na volebním webu zveřejnil Český statistický úřad.

"Je to velmi potěšující. Když jsem viděl, jaká je nízká účast, měl jsem obavy, že přišli hlavně voliči ČSSD a KSČM, kteří bývají disciplinovaní a chodí pravidelně," uvedl Vosecký. Předchozí měsíce byly podle něj velmi vyčerpávající. "Vypnu telefon a v neděli konečně půjdu na houby, to jsem vůbec nestíhal," prohlásil. Vítězství pro něj znamená, že po 18 letech skončí na postu starosty. Pro obec chce ale pracovat i nadále, minimálně jako zastupitel, možná i jako místostarosta.

Kapoun bral porážku sportovně. "To se stane, jsou horší věci na světě, s tím se musíme vyrovnat. Politika není řemeslo, asi vyhrál lepší nebo šťastnější," uvedl. Nízká účast ho nepřekvapila.

Druhého volebního kola se v obvodu zúčastnilo 12,19 procenta voličů. Před týdnem dorazilo k volebním urnám 30,92 procenta lidí oprávněných volit. Vosecký nyní získal 59,32 procenta odevzdaných hlasů, celkem jich bylo 8246. V prvním kole ho podpořilo 6633 voličů, měl 20,14 procenta hlasů. Kapoun získal ve druhém kole podporu 40,67 procenta volících, tedy 5653 hlasů. V prvním kole měl 18,61 procenta hlasů, celkem jich bylo 6130.

Třiašedesátiletý Vosecký se vyučil strojním zámečníkem a strojníkem sklářských automatů. Pracoval ve Vagónce Česká Lípa a v Crystalexu Nový Bor. Má zkušenosti z řady organizací, například Euroregionu Nisa, u jehož zrodu stál. Je členem výboru hospodářského a regionálního rozvoje Libereckého kraje.

Napsala ČTK

Štítky Jiří Vosecký, Starostové pro Liberecký kraj, Karel Kapoun, ČSSD, Česká Lípa, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Český statistický úřad, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vosecký je novým senátorem. "V neděli jdu na houby," říká.  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.