Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kocumová skončila v pozici náměstkyně. Zastupitelé ji odvolali

Zastupitelstvo Libereckého kraje dnes odvolalo z funkce statutární zástupkyni hejtmana a členky Rady LK Zuzanu Kocumovou (ZpLK). Pro její odvolání se vyslovilo 35 zastupitelů, proti 4. Vydáno bylo 40 hlasovacích lístků, jeden byl neplatný. Členů zastupitelstva je 45.

Zastupitelé Změny se hlasování nezúčastnili. Hlasování bylo tajné. Resort zdravotnictví dočasně povede náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (SLK).

Zuzana Kocumová byla ze svého odvolání překvapená, neboť se o něm, podle svých slov, dozvěděla teprve včera. „O důvodech svého odvolání jsem se dozvěděla až krátce před zastupitelstvem. Mrzí mě to. Ale mám pocit, že mít vlastní názor a občas ho říci, se tady nenosí,“ uvedla před hlasováním Zuzana Kocumová. Členové klubu SLK, kteří návrh na její odvolání předložili, však tvrdí, že jde o dlouhodobou záležitost.

„Návrh na odvolání náměstkyně Kocumové není náhodný a není motivován žádným náhlým a neuváženým rozhodnutím,“ uvádí se v důvodové zprávě návrhu odvolání, které je prý součástí tzv. rekonstrukce Rady kraje.

K odvolání Kocumové předložili hned několik důvodů. Vytýkají jí nedostatky v práci vykonávané po dobu dvou let ve funkci.  Selhala prý v řízení resortu, nebyla týmovým hráčem a do médií prý vystupovala se zavádějícími sděleními, která poškozovala obraz Libereckého kraje a členů rady. V důvodech poukazují i na zásadní rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje Libereckého kraje. Vyčetli jí například postup v projektech na zateplení nemocnice v České Lípě, výstavby heliportu v areálu liberecké nemocnice i výstavby hospice. Vadí jim i neshody v problematice řešení dopravní obslužnosti v kraji a vytkli jí přístup k mezinárodním sportovním akcím.

Důvody velmi rozhořčily diváky, kteří přišli podpořit Zuzanu Kocumovou přímo na zasedání zastupitelstva. „Co to žvaní. Že se nestydíte,“ ozývalo se z řad diváků, když důvody k odvolání veřejně přednesl za klub SLK radní Petr Tulpa (SLK). „To je vidět, s kým se Starostové kamaráděj,“ říkali přítomní v okamžiku, kdy okomentoval jeho sdělení zastupitel z KSČM.

„Vnímáme odvolání Zuzky Kocumové za ukončení koaliční spolupráce,“ sdělil za klub ZpLK Josef Jadrný krátce poté, co Petr Tupla, přečetl odůvodnění návrhu odvolání Kocumové.

„Zuzana Kocumová není a nebyla vhodnou kandidátkou pro post, který vykonává,“ uvedl mimo jiné k navrženému odvolání Petr Beitl za klub ODS a sdělil, že ODS odvolání náměstkyně podpoří.

„Náš klub bude postupovat zcela konzistentně a podpoří návrh odvolání paní náměstkyně. Zuzana Kocumová způsobuje ve svém resortu chaos,“ doplnila následně za klub ČSSD Lenka Kadlecová.

Na obhajobu své kolegyně vystoupil zastupitel Jan Korytář (ZpLK). „Proč neřeknete přímo, že nechcete spolupracovat se Zuzanou Kocumovou a vymýšlíte si zástupné důvody,“ podivoval se Korytář poté, co vyslechl důvody pro dovolání Kocumové. Vytýkal zastupitelům SLK, že z Kocumové dělají největšího škůdce zdravotnictví Libereckého kraje. „Pevně věřím, že se Zuzka do rady kraje vrátí. Za několik měsíců nebo nejpozději za dva roky,“ konstatoval Jan Korytář a přítomní diváci jej odměnili bouřlivým potleskem. Zuzanu Kocumovou přišel na zastupitelstvo podpořit i její otec, promluvil i zástupce jablonecké Změny a další hosté. Všichni vyjadřovali podporu náměstkyni a podivovali se, nebo rovnou odsoudili návrh na její odvolání.

Ještě v průběhu diskuzí na zastupitelstvu zveřejnil na svém facebookovém profilu Jan Korytář sdělení: „Je mi to líto, že to takto dopadlo, ale alespoň mám jasno o tom, kdo by měl být kandidátkou Změny na hejtmanku v příštích krajských volbách.“

Kdo povede Liberecký kraj?

Odvolání náměstkyně Kocumové znamená i rozpad koalice SLK a Změny pro Liberecký kraj. V nacházejících dnech a týdnech se proto bude vyjednávat o vzniku nové koalice. Starostové již před zasedáním zastupitelstva avizovali, že hledají podporu napříč všemi stranami. Za sebou již mají jednání s klubem ODS, o kterém se nejčastěji hovoří jako o možném nástupci Změny v koalici. Nicméně podle sdělení SLK je připraven jednat o další spolupráci i Jan Korytář a tedy ZpLK.
„Chtěli bychom vzniklou situaci vyřešit co nejdříve,“ dodal hejtman Martin Půta (SLK).

Štítky Zuzana Kocumová, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Korytář, ODS, Marek Pieter, koalice, Starostové a nezávislí, Martin Půta, Petr Beitl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kocumová skončila v pozici náměstkyně. Zastupitelé ji odvolali  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.