Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj po roce a čtvrt zrušil protikorupční komisi

Liberecký kraj zrušil svoji protikorupční komisi. Jako poradní orgán rady fungovala zhruba rok a čtvrt, její další existenci s ohledem na dosažené výsledky považuje většina rady za nadbytečnou. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Komise dostala při svém zřízení jako stěžejní úkol zpracovat protikorupční strategii kraje. Podle Půty se jí to nepodařilo, a to ani ve formě návrhu, tezí nebo alespoň vize. "Účel a smysl další existence protikorupční komise byl tedy velmi nejasný," uvedl hejtman.

Vytvoření protikorupční komise si prosadila koaliční Změna pro Liberecký kraj, Starostové její zrušení prosazovali od jara, už dříve její činnost kritizovala i opozice. "Mrzí mě, že jsme se na tom neshodli. Komise mohla být výjimečná, nevyužili jsme jejího potenciálu, ale stala se spíše středobodem úplně zbytečných sporů," uvedla statutární náměstkyně Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).

Kocumová byla jediná, kdo byl v krajské radě pro zachování protikorupční komise. "Stanovisko našeho zastupitelského klubu bylo, že nevidíme důvod, proč by měla být zrušena. Mrzí mě proto, že to bylo prohlasováno i díky hlasům některých našich radních, kteří tak šli proti stanovisku klubu," uvedla náměstkyně. Nemyslí si ale, že by zrušení komise ovlivnilo křehkou koalici na kraji, která má většinu jednoho hlasu. "Byť jsme koaliční partneři, je tu určitá rivalita, která obzvláště vzniká před komunálními volbami," dodala.

Pro nadbytečnost zrušila krajská rada tento týden i komisi pro veřejné zakázky, která se zabývala definováním podmínek zadávání veřejných zakázek a podílela se na vytvoření směrnice pro tuto oblast. Podle Půty komise svůj úkol splnila. Kraj se přitom chystá změnit podmínky pro zadávání veřejných zakázek. Za špatný považuje současný trend orientace jen na nejnižší cenu. Impulzem jsou letošní problémy se stavební společností IZ-Real, která za bezmála 28 milionů korun zateplovala dvě školské budovy v Liberci. Firma nabídla nejlepší cenu, ale nedodržovala kvalitu práce ani termíny. Kraj jí proto vypověděl smlouvu, navíc za odstranění havarijního stavu na jedné z budov bude muset zaplatit dalších skoro deset milionů korun.

Podobným problémům chce kraj zabránit zavedením přísnějších kvalifikačních kritérií pro možnost vstupu firem do soutěže. U silničních zakázek navíc zvažuje zavedení podmínky, kolik hodin denně musí firma na stavbě odpracovat.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Zuzana Kocumová, veřejná zakázka, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj po roce a čtvrt zrušil protikorupční komisi  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.