Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Libereckém kraji kandiduje do obecních zastupitelstev 8920 lidí

V Libereckém kraji kandiduje do obecních zastupitelstev 8920 lidí, o 236 více než před čtyřmi lety. Žen je mezi uchazeči o zvolení 34,3 procenta. Nejstarším kandidátem je 90letý komunista Zdeněk Bečka, který chce do zastupitelstva v Turnově na Semilsku. Nejmladším uchazečům je 18 let a v kraji jich kandiduje 21.

"Průměrný věk kandidátů se je 45,99 roku, věkový průměr žen je o něco vyšší než mužů," informovala ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci Stanislava Riegerová. Více než 43 procent uchazečů kandiduje v rámci místních sdružení či sdružení nezávislých kandidátů. V 31 obcích v Libereckém kraji budou voliči vybírat jen z jediné kandidátky, nejvíc jich je na Semilsku a Českolipsku.

Ve 20 obcích kandidují jen jednotlivci. Ve stotisícovém Liberci budou voliči vybírat z 15 kandidátek, za něž se o post v zastupitelstvu uchází 584 lidí. Před čtyřmi lety jich bylo 425, na výběr však měli voliči jen 13 kandidátek. Nejstarším kandidátem je 84letý Zdeněk Kovář, první polistopadový rektor Technické univerzity v Liberci, který kandiduje za Starosty pro Liberecký kraj.

Ze dvou kandidátek budou vybírat obyvatelé jediného městského obvodu města Liberec - ve Vratislavicích nad Nisou. Lidé tam budou vedle zastupitelstva města volit i zastupitele městského obvodu. Do toho kandiduje za devět stran a uskupení 135 lidí. Před čtyřmi lety kandidovalo ve Vratislavicích 150 lidí.

Komunální volby se uskuteční 10. a 11. října. "Volič má tolik hlasů, kolik se volí členů zastupitelstva v dané obci, třeba v Liberci je to 39, a žádné prioritní hlasy v těchto volbách nejsou," zdůraznila Riegerová. Voliči podle ní stále v hlasování chybují, mají přitom tři možnosti. Tou nejjednodušší je označit křížkem vybranou stranu. "Tím ale volič respektuje navržené pořadí kandidátů, pokud by některé kandidáty strany označil křížky, nebude se na to brát zřetel," upozornila Riegerová.

Pak má volič možnost zakřížkovat plný počet kandidátů napříč stranami, přičemž nemusí označit plný počet zastupitelů, nesmí jich být ale víc. Pokud by třeba v Liberci zakřížkoval 40 kandidátů bude lístek neplatný. Třetí možností je kombinace obou způsobů, kdy volič označí stranu a zároveň si z ostatních kandidátek vybere další zastupitele. Při sčítání pak spočítají hlasy pro jednotlivé kandidáty, a teprve ty, které zbudou do plného počtu zastupitelů v dané obci, dostane zvolená strana.

Napsala ČTK

Koho budete volit v komunálních volbách 2014 v Liberci?

Celkem hlasovalo2225 čtenářů

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Zdeněk Bečka, okres Semily, Turnov, Český statistický úřad, Zdeněk Kovář, Technická univerzita v Liberci, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji kandiduje do obecních zastupitelstev 8920 lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.