Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sbírky jsou v plném proudu. Déšť znova ohrožuje

Na jedné straně lidé organizují pomoc pro zatopené oblasti v různých koutech země, na druhé ale s napětím vzhlíží k obloze, na které se honí mračna a opět z ní prší. Hejtman v sobotu odpoledne vyhlásil pro Liberecký kraj pohotovost.

Meteorologové totiž vydali výstrahu na bouřky a přívalové deště, navíc mají trvat celé dva dny.

Podle informace hydrometeorologů lze bohužel očekávat během neděle a pondělí bouřky a až 40mm srážek. Vzhledem k nasycení půdy vodou hrozí nebezpečí v horách a na malých tocích,“ varoval hejtman Martin Půta.

Na další příval vody se připravují i vodohospodáři Povodí Labe. „Podle sdělení vodohospodářského dispečinku se na všech vodních dílech Libereckého kraje se manipuluje podle ustanovení manipulačních řádů. Všechna vodní díla mají zabezpečen stanovený zásobní prostor a zároveň se na vybraných nádržích snižuje hladina tak, aby byl vytvořen dostatečný ochranný prostor pro případ zhoršení hydrometeorologické situace,“ informoval Miloslav Starý, koordinátor krizového řízení Krajského úřadu Libereckého kraje.

Podle dostupných informací už déšť někde začal opět dělat potíže. Třeba na Oldřichovském potoce v Hrádku nad Nisou, který se rozvodnil. Potíže mají také na Jilemnicku.

Pošlete potřebné věci

Na Liberecku ve stejnou dobu, na plné obrátky, běží různé sbírky potřeb pro postižené oblasti na Ústecku nebo ve středních Čechách. Například stále organizují sbírku pobočky Českého červeného kříže v Liberci a Jablonci. Přidala se třeba i Římskokatolická církev v Liberci. V neděli při bohoslužbě mohou lidé přispět penězi na postižené oblasti nebo přinést potřebné věci do kostela sv. Antonína. Potřeby pro postižené záplavami mohou donášet i poté do fary v Kostelní ulici v Liberci. Aktuálně jsou nejvíc potřebné například deky a spacáky, ale i potřeby na úklid.

Pomáhat se chystají i zaměstnanci Krajského úřadu v Liberci. Všichni, kteří chtějí přiložit ruku k dílu, mohou vyrazit v úterý 11. června na pomoc autobusem, který bude odjíždět v půl sedmé ráno od úřadu. „Autobus odveze dobrovolníky, kteří mají zájem pomoci při odstraňování povodňových škod, do obce Rudník ve východních Čechách,“ uvedl René Havlík, ředitel krajského úřadu.

V zasažených obcích v těchto už pomáhají  profesionální hasiči z Libereckého kraje. Někteří pomáhají v Mělníku, další jsou v obcích Kly, Vrbno, Vraňany, Lužec nad Vltavou a v Hoříně. V sobotu dopoledne za nimi vyrazili další členové Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „S sebou vzali vozy CAS vybavené nezbytným materiálem jako jsou vesty, suché obleky, čerpadla či nářadí pro úklid. Do terénu HZS LK poskytl i svůj smykový nakladač Bobcat,“ informovala mluvčí HZS LK Zdenka Štrauchová.

Na pomoc vyjeli i dobrovolní hasiči z Oldřichova v Hájích, Lázní Libverda, Mníšku, Hejnic a Raspenavy. Další tři jednotky dobrovolných hasiči putovaly směr Praha. Jen co bude potřeba, povolá HZS LK další dobrovolné jednotky hasičů. Na mnoha místech musí lidé s pomoc počkat, až opadne voda. „Žádáme jednotky JSDHO, aby svévolně neodjížděly, může se stát, že dorazí na místo, kde nebudou třeba a naopak někde bude pomoc chybět. HZS LK navíc bude potřebovat zajistit střídání po třech až pěti dnech již nasazených lidí,“ dodala Zdenka Štrauchová.

Štítky Liberecký kraj, Liberec, krajský úřad, Martin Půta, Povodí Labe (státní podnik), René Havlík, CASA, Hasičský záchranný sbor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírky jsou v plném proudu. Déšť znova ohrožuje  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.