Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak vrátit život do centra města? Pomoci má mezinárodní projekt

Navrátit život do centra města má Liberci pomoci mezinárodní projekt RetaiLink, do kterého se zapojilo devět dalších měst v Evropě. Podle náměstka primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec) se ale od projektu nedá očekávat rychlé řešení.

"Jiná města to řeší už několik desítek let. Beru to jako první krok na dlouhodobé cestě," uvedl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Za hlavní devizu účasti v projektu považuje, že se lze naučit postupy, která si vyzkoušela jiná města. "Nemusíme přicházet na to, na co už jiní přišli," řekl Korytář.

Historické centrum Liberce se už několik let vylidňuje. V minulosti patřilo náměstí u radnice a přilehlé ulice Pražská a Moskevská k prestižním nákupním místům krajského města. Dnes už to neplatí, řada obchodníků se přemístila do nově vybudovaných velkých nákupních center. S tím se mění nákupní zvyky spotřebitelů a lidé tolik do centra nechodí.

Obdobný problém se snaží řešit i jiná města v Evropě. Například španělská Igualada, která leží asi 60 kilometrů severně od Barcelony. "Hledáme alternativy k velkým nákupním centrům," uvedla náměstkyně primátora Igualady Ángels Chacónová. K vylidňování center podle ní přispívá i další fenomén doby, což je nakupování přes internet. "U nás se 50 procent oblečení a bot nakupuje přes internet," řekla. Aby lidé chodili za nákupy do centra, je potřeba podle ní jim k tomu nabídnout nějaký zážitek. "Snažíme se být atraktivní pro rodinné zákazníky. Děláme to tak, že podporujeme hudební festivaly, sportovní aktivity," řekla Chacónová.

Obdobnou cestu zatím volí i Liberec. "Čilý ruch a život na náměstí a v ulicích přilehlých k radnici je hlavním mottem našeho funkčního období. A snažíme se o to řadou aktivit, ať už adventním programem na pódiu před radnicí, vánočními trhy nebo letní pláží na náměstí, koncerty, jarmarkem, nebo letními kiny či divadelními formacemi a podobně," řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (býv. ANO).

Za účast v projektu zaplatí Liberec asi 225 tisíc korun, což představuje 15 procent celkových nákladů. Zhruba 1,3 milionu korun město získá z programu URBACT III, který je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky projekt, Liberec, Jan Korytář, Evropa, radnice, Tibor Batthyány, Barcelona, centrum města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vrátit život do centra města? Pomoci má mezinárodní projekt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.