Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město vykácí alej v Jabloňové ulici. Zmizí topoly, nahradí je habr

Alej topolů v Jabloňové ulici půjde k zemi. Šedesát stromů je v hodně špatném stavu, navíc prořezání by nic neřešilo. Po první etapě, kdy dojde ke kácení, město v ulici vysadí nové stromy. Nepůjde už ale o topoly, ale o podstatně odolnější habr. Kácení proběhne do konce března.

Město se k radikálnímu řešení situace rozhodlo po četných stížnostech od obyvatel ulice. Ti si stěžovali na časté padání větví. „Topoly jsou v převážné většině ve špatném zdravotním stavu a někteří jedinci takřka na hranici fyziologické vitality. Případný prořez větví se jeví jako neefektivní a nevhodný, protože u krátkověkých dřevin, jako jsou tyto topoly, podléhají následně řezné rány často hnilobám za vzniku rozsáhlých dutin,“ vysvětlil Michal Vinař z Odboru ekologie a veřejného prostoru liberecké radnice.

A protože stromy jsou na rušné ulici, kdy při pádu větve hrozí zranění, bude se raději kácet. Už loni kácení Odbor životního prostředí schválil, letos a příští rok bude probíhat revitalizace. „Již nyní je v této lokalitě označeno 30 jedinců z celkového počtu asi šedesáti kusů dřevin, které vykazují nejvyšší známky odumírání a budou do konce března tohoto roku pokáceny,“ dodal Vinař.

Poté proběhne výsadba nových stromů, místo topolů to ale bude habr obecný. „V souvislosti s tímto rozsáhlým kácením, které bude probíhat na přelomu měsíce žádáme obyvatele ulic Jabloňová i ostatních přilehlých ulic o shovívavost a spolupráci při dodržování omezení dopravního provozu,“ uzavřel.

Autoři | Foto MML

Štítky topol, strom, kácení, habr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vykácí alej v Jabloňové ulici. Zmizí topoly, nahradí je habr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.