Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnovské muzeum chce s pomocí lidí uplést šálu až na náměstí

Pracovníci turnovského muzea chtějí s pomocí dobrovolníků uplést šálu, která by spojila jeho budovu ve Skálově ulici s hlavním náměstím. Dlouhá by měla být zhruba čtvrt kilometru. Šála by měla být upoutávkou na výstavu zaměřenou na zpracování vlny a chov ovcí, řekla dnes kurátorka výstavy Jana Válková Střílková.

Výstava začne v polovině června, do té doby by měla být šála alespoň částečně hotová. "Další části ale na ní můžeme napojovat i během výstavy," uvedla Střílková.

Předpokládá, že do pletení by se mohly zapojit hlavně babičky, které s tím mají zkušenosti. Se žádostí o spolupráci oslovila i místní středisko volného času Žlutá ponorka. "Zájem mají. Děti to sice moc neumí, ale dá se plést i na prstech ruky, což by mohly zvládnout," uvedla Střílková.

Každý, kdo se zapojí, získá zdarma vstupenku na výstavu nazvanou Na vlně vlny. Je jedno, jaký vzor či jakou délku nebo barvu bude mít díl pro společnou šálu. Na šířku by měla mít ideálně 15 až 20 centimetrů. K pletení by lidé měli použít vlnu nebo nějaký jiný silnější materiál, aby šála odolala povětrnostním vlivům. Lidé mohou do Kamenářského domu turnovského muzea přinést i staré nepoužívané šály nebo jen vlnu, kterou by někdo jiný využil k pletení.

V Libereckém kraji se už obdobná akce uskutečnila před 11 lety, kdy se pletla šála pro hotel s vysílačem na Ještědu v Liberci. Dlouhá byla zhruba 3,5 kilometru a na jejím vytvoření se podílelo na 500 pletařek nejen z Česka, ale i z Německa, Polska a Slovenska. O rok později módní návrháři vytvořili z šály obří elegantní bikiny, do kterých věž Ještědu oblékli.

S dalším využitím vlněné šály počítají i v Turnově. Používat by ji chtěli na zimní výzdobu města. Šálou by mohla být například obalená kašna na náměstí nebo pódium o vánočních trzích.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky šála, muzeum, výstava, Jana Janěková, Skála, ruční práce, Ještěd, Německo, Polsko, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovské muzeum chce s pomocí lidí uplést šálu až na náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.