Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Energetici vyhlásili v Libereckém kraji kalamitní stav

Kvůli následkům silného větru vyhlásili dnes v 9:00 energetici kalamitní stav pro Liberecko, Českolipsko a Semilsko. Bez proudu jsou stovky domácností. V Libereckém kraji fouká silný vítr, který v nárazech přesahuje 70 kilometrů za hodinu, na Ještědu v Liberci přesáhly nárazy 100 kilometrů, a museli proto zastavit kabinovou lanovku.

"Na Liberecku jsou bez elektřiny části obce Višňová a Poustka, pak na Českodubsku v Proseči a na Českolipsku v oblasti Svoru a Kytlice," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Poruchy jsou podle ní také na Semilsku v oblasti Jilemnice a Košťálova.

"Už v průběhu noci se nám podařilo řadu poruch odstranit, stále ale fouká silný vítr, v terénu jsou všechny poruchové čety. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, popřípadě větrem ulomené izolátory," dodala Holingerová.

Výpadek dodávek elektřiny zastavil provoz na sjezdovce Pláně ve Sportovním areálu Ještěd. "Popadaly tam stromy do vedení, na odstranění poruchy se pracuje, přerušili nám ale dodávky proudu," řekl vedoucí areálu Jan Svatoš. Jinak je podle něj středisko v provozu, jezdí i obě sedačkové lanovky.

Silný vítr komplikuje i dopravu v Libereckém kraji, přibývá spadaných stromů. "Spadlý strom zablokoval ulici u nádraží v Jablonci, další na Liberecku spadl do elektrického vedení," řekl operační důstojník hasičů. Dva spadlé stromy odklízeli hasiči na Českolipsku. Vyvrácený strom zkomplikoval i dopravu na silnici 10 z Turnova na Železný Brod nedaleko Dolánek.

Spadlý strom mezi stanicemi Mostek a Horka u Staré Paky zastavil podle informací z Českých drah (CD) ráno provoz na frekventované železniční trati z Liberce na Hradec Králové. Po 9:00 byl provoz na trati obnoven.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky Liberecký kraj, vichřice, strom, okres Česká Lípa, Liberec, okres Semily, Ještěd, ČEZ, Sportovní areál Ještěd a.s., Kytlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici vyhlásili v Libereckém kraji kalamitní stav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.