Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lucie Jakubcová: Důležité je děti nadchnout

PR článek

Více než 600 libereckých dětí otevírá několikrát týdně dveře liberecké taneční školy A-Styl a míří na některý z tréninků street dance, cheerleaders, aerobiku, modern dance, baletu nebo třeba gymnastiky. Za téměř dvacet let fungování se A-Styl stal největší taneční školou v regionu a pravidelně vozí medaile i z celostátních soutěží. Jeho zakladatelka, Lucie Jakubcová, říká, že tančit může každý. Bez ohledu na věk, váhu či talent.

Od jakého věku mohou děti chodit tancovat?
Našim nejmenším svěřencům ještě nebyly tři roky. V tomhle případě se ale nejedná o tanec v pravém slova smyslu, ale spíše o pohybovou průpravu. Začít se dá ale kdykoliv – u gymnastiky nebo sportovního aerobiku samozřejmě platí, že čím dříve, tím lépe, u ostatních oborů je to ale více méně jedno. Některé děti začínají odmala, jiné přijdou v pubertě a stejně dokážou brzy sahat po medailích.

A co když dítě není zrovna taneční talent?
Vůbec to nevadí. Důležité je nadšení. Často přijdou rodiče například s tím, že mají dceru, která chce mermomocí tancovat, ale nemá rytmus a navíc je ještě při těle. Mají obavy, jestli má vůbec smysl, aby začínala chodit, aby se spíš neztrapnila, než aby našla radost a kamarády. Ale tohle je moje práce – přivést dítě k pohybu, pomoci mu najít v kolektivu uplatnění, zlepšit si fyzičku… Často je to naopak tak, že přijde talent, jde rychle nahoru, ale pak jde také hodně rychle dolů. Naopak děti, které nejsou tolik šikovné, musí vyvinout úsilí a zapracovat na sobě, bývají pak dlouhodobě dobré.

Pokud dítě do A-Stylu přihlásím, musí za každou cenu začít závodit?
Vůbec ne, dítě si může samo vybrat. Může chodit tancovat jenom pro zábavu, vybít si energii, potkat se s kamarády, zkrátka si užít volný čas. Pak je také víceméně jedno, jak často chodí. Až pokud se rozhodne věnovat se tancování intenzivněji a zapojit se do soutěží, musí již samozřejmě trénovat pravidelně a počítat i s tím, že soutěže jsou zejména o víkendech. Rozhodně ale není dobré vyvíjet už od začátku tlak na to, aby dítě soutěžilo. Nemusí, buď k tomu dojde, nebo ne.

Může i dítě, které nezávodí, zažít pocit úspěchu?
Samozřejmě. Pravidelně organizujeme i interní soutěže, kterých se děti mohou účastnit a poměřit zde síly s dětmi ze svého kurzu. Asi největší „odměnou“ všem našim svěřencům je pak již tradiční A-Styl show, kterou pořádáme vždy v červnu v Home Credit Aréně. V této show pracujeme se všemi dětmi, se všemi úrovněmi. Každý má možnost stoupnout si na profesionální stage s kulisami, osvětlením a led obrazovkami a téměř 1 500 divákům představit své taneční umění. Letošní A-Styl show se uskuteční 11. června, bude se jmenovat „Pozdravy ze světa“ a moderovat ji bude herec Karel Zima.

Jak je vlastně tancování finančně náročné pro rodiče?
Oproti jiným sportům je finanční náročnost výrazně nižší. Kurzisté vlastně platí jenom kurzovné a nic dalšího speciálního nepotřebují. Stačí jim tričko a legíny nebo tepláky a sálové boty, takové, které mají třeba na tělocvik. Nic jiného. Když už se chystají vystoupení nebo soutěže, snažíme se, aby kostýmy nebyly nikterak drahé – modern i street dance umožňují využívat věci, které děti unosí i v běžném životě – trička, kalhoty a podobně. Dražší kostýmy přicházejí ke slovu třeba u cheerleadingu nebo aerobiku, ale i tam se jedná spíše o stokoruny než tisíce.

Mohu své dítě přihlásit do některého z kurzů i nyní, v průběhu školního roku?
Můžete jej přihlásit kdykoliv. Není podstatné, jestli chodí od září, ledna nebo března, důležité je, aby s pohybem začalo. A tak má-li chuť, přijďte se podívat a ostatní už nechte na nás .

O A-Stylu

Liberecká taneční škola A-Styl byla založena v roce 1998. Z centra, které začínalo pracovat s 60 dětmi, je dnes největší taneční škola v regionu, disponující profesionálním zázemím se čtyřmi zrcadlovými sály. S dětmi pracují zkušení trenéři a vedoucí, kteří absolvují pravidelná školení a odborné kurzy. A-Styl pořádá také příměstské tábory, karnevaly i velkolepou každoroční A-Styl show.

Více na www.astyl.cz

Foto archiv A-styl

Štítky aerobik, tanec, soutěž, Karel Zima, Home Credit, gymnastika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucie Jakubcová: Důležité je děti nadchnout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.