Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oblíbené lety na saních se po dvou letech uskuteční na Jablonecku

Oblíbené lety na saních se po dvou letech uskuteční v Plavech na Jablonecku, půjde o 19. ročník. Recesistickou akci sleduje v areálu bývalého skokanského můstku zpravidla přes 1000 lidí. Do sobotní akce je přihlášeno zatím 12 posádek.

"Kolik jich nakonec bude, uvidíme až v sobotu," uvedl za organizátory předseda TJ Plavy Martin Makovec. Stejně jako při minulých ročnících, i letos budou mít saně nezvyklé tvary. "Něco vím, ale nechci prozrazovat. Nebylo by to vhodné vůči posádkám. Jen naznačím, že tam budou nějaké postavy z pohádek nebo z reklam," řekl Makovec.

V Plavech se zhruba 1000 stálými obyvateli je to zřejmě nejnavštěvovanější akce. S myšlenkou letů na saních přišla v roce 1983 parta mladých lidí, kteří si k tomu upravili skokanský můstek. V roce 1989 nadšení polevilo a až na konci 90. let se podařilo tradici obnovit. Od té doby získávala akce na oblibě. Rekordní byly lety v roce 2006, kdy se do malé obce sjelo na 5000 lidí. Stejně jako při minulých ročnících pořadatelé divákům doporučují, aby využili veřejnou dopravu. "Autobusové i vlakové spoje budou v den závodu posílené," uvedl Makovec. K parkování je v obci k dispozici asi jen 300 míst.

Kvůli náročné přípravě pořadatelé recesistické klání pořádají v posledních letech jednou za dva roky. "Spodní část areálu máme už připravenou, můstek se bude tradičně stavět v pátek, den před závodem," uvedl Makovec. Při závodech se létá až do vzdálenosti 15 metrů.

Některé předchozí ročníky zhatilo počasí, letos by soutěž neměla ovlivnit ani obleva. "Pokud nebude pršet v kuse až do soboty, tak by to závod nemělo ohrozit," uvedl Makovec.

Organizátoři v posledních letech více dbají na bezpečnost, neboť při 12. ročníku jeden ze strojů zranil ženu s dítětem a další saně zranily člena posádky. Místo doletu lemují mantinely, které nejen chrání diváky, ale v případě havárie zmírňují i následky pro posádku. "Letos jsme přidali ještě jeden pomocný mantinel," dodal Makovec.

Soutěží se ve dvou kategoriích. První je umělecký dojem, kdy se hodnotí propracovanost létacího stroje, úbory letců, doprovodné efekty či zda sehrají nějakou scénku. Druhou jsou samotné skoky, každá posádka musí absolvovat dva. Záleží nejen na délce letu, ale také na stylu a ohlasu obecenstva.

Autoři | Foto Plavy.cz

Štítky saně, okres Jablonec nad Nisou, Plavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbené lety na saních se po dvou letech uskuteční na Jablonecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.