Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Liberecku žijí tisíce lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. Potřeba je nový zákon

Žádný Chánov, ani Matiční ulice, přesto jen na Liberecku žijí tisíce lidí ohrožených sociálním vyloučením. Co s tím? O tom na Krajském úřadě diskutovalo několik desítek odborníků. Podle nich je potřeba hlavně nový zákon o sociálním bydlení. O něm se sice mluví několik let, stále ale ještě není na světě.

V celém Česku od roku 1989 přibylo více než 600 chudinských čtvrtí. „Sociálně vyloučené lokality nevznikly ze dne na den. Od 90. let postupně přibývaly, a to i proto, že stát na chudobu a sociální vyloučení neuměl reagovat. Umí to dnes?,“ ptá se ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček.

V Libereckém kraji sice žádná viditelná ghetta nejsou, ale situace je i tady alarmující. „Tisíce lidí žijí na kraji propasti, zvané sociální vyloučení. A mnozí už do ní spadli,“ podotkl náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda.

„Sociální začleňování je běh na dlouhou trať. Pokud se povede byť jedinou rodinu vytáhnout z oné propasti, přináší to dvojí efekt. Jednak pomůžeme těmto lidem samotným, aby se stali sebevědomou a potřebnou součástí společnosti. Pomůžeme ale i nám ostatním. Budeme se cítit bezpečněji, žít klidněji. Celá společnost posílí,“ dodal.

Velkým problémem posledních let je nezaměstnanost u lidí předdůchodového věku. „Tím, jak stát postupně, ale dramaticky redukuje sociální dávky, vytváří z těchto z lidí, kteří až do vyššího věku celý život pracovali, skupinu, jíž hrozí pád na existenční dno,“ myslí si Alena Zieglerová, vedoucí sekce zaměstnanosti Institutu pro sociální inkluzi.

Všichni diskutující se shodli, že je potřeba nový zákon o sociálním bydlení. Zákon je připravovaný už několik let, ale dosud nebyl Poslaneckou sněmovnou PČR schválen.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Chanov, Česko, Pavel Svoboda, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecku žijí tisíce lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. Potřeba je nový zákon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.