Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vstup Tatry Mountain Resorts do skiareálu Liberec zatím neschválil

O dva týdny odložili radní Liberce rozhodnutí o schválení záměru vstupu soukromého investora do městského lyžařského areálu na Ještědu. Novinářům to dnes řekl liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO). O pronájem na 25 let má zájem slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) miliardáře Igora Rattaje, investovat tam chce až 750 milionů korun. Do skupiny TMR patří i skiareál ve Špindlerově Mlýně.

O areál na Ještědu se zatím stará akciová společnost města - Sportovní areál Ještěd (SAJ). Silného investora město hledá, protože nemá prostředky na větší investice, jež areál potřebuje. Hlavním problémem jsou úzké sjezdovky. "Radní si ponechali čas, aby si materiály lépe nastudovali. Rozhodnutí odložili o 14 dnů, kdy se bude konat řádná valná hromada SAJ," uvedl Batthyány. Valnou hromadu tvoří právě městská rada, protože radnice společnost stoprocentně vlastní.

Pokud bude schválen záměr, přihlásit se bude moci kdokoliv. Primátor ale velký zájem neočekává. "Pro nás by to bylo jen dobře. Jednání s TMR ale probíhají už rok a půl a žádný jiný zájemce se neobjevil," uvedl.

Část opozice primátora kritizuje za to, že o jednání nemá zastupitelstvo žádné informace. "Nebylo nic předloženo, žádná analýza, žádný návrh smluv, prostě nic," řekl zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Jiří Šolc. Primátor se ale domnívá, že nikoho neobchází. "Dokud nemám v ruce všechny konkrétní informace o té možné transakci, tak by to bylo o tom, že bych na každou druhou otázku říkal nevím," uvedl. Podklady k pronájmu areálu hodlá předložit zastupitelům na konci března.

Primátor by rád smlouvu o vstupu soukromého investora uzavřel ještě letos na jaře. TMR si podle Rattaje nedává žádný časový limit. "Dnes Ještěd více pálí město než nás. Město by s tím mělo něco udělat," řekl dnes novinářům Rattaj. Středisko přirovnal k rozestavěnému domu, který potřebuje dokončit. "Jsme připravení to udělat," dodal.

Pokud se podaří dospět k dohodě, firma investuje v první fázi čtvrt miliardy korun do vylepšení, která umožňuje územní plán. Jde hlavně o vybudování nové páteřní sjezdovky Skalka s umělým osvětlením. Dalších 400 až 500 milionů by TMR vydala podle toho, jaké změny se jí povede prosadit v územním plánu. "Do tohoto balíčku by dávalo smysl zahrnout dvě nové modré sjezdovky pro rodiny s dětmi, rozšířit s citem stávající sjezdovky a osvětlení, postavit novou sáňkařskou dráhu a šestisedačku," uvedl Rattaj.

Na Ještědu hodlá TMR také vybudovat nové restaurace, bufety, půjčovny i atrakce pro letní období. Vylepšit se musí také zasněžování. Nyní je potřeba k zasněžení areálu technickým sněhem 14 dnů, cílem TMR je pět dnů. Vybudovat proto chce novou retenční nádrž, vytipovaná má dvě místa. Pokud by areál do pronájmu získala, usilovala by TMR i o modernizaci kabinkové lanovky patřící Českým drahám nebo hotelu s vysílačem Ještěd. Ten vlastní České radiokomunikace. Rattaj dnes novinářům řekl, že zatím vedl jen neformální jednání. Cílem podle něj není obojí vlastnit, ale získat do pronájmu nebo správy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Tatry mountain resorts, Liberec, Ještěd, Tibor Batthyány, Špindlerův Mlýn, SaJ a.s., sjezdovka, Sportovní areál Ještěd a.s., Jiří Šolc, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstup Tatry Mountain Resorts do skiareálu Liberec zatím neschválil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.