Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Potravinová banka v Liberci rozdělila potřebným 154 tun potravin

Potravinová banka v Liberci rozdělila za čtyři roky svého fungování potřebným 154 tun potravin za více než devět milionů korun, které by jinak skončily v odpadu. Od obchodních řetězců a dárců v rámci Národní potravinové sbírky je banka získává zadarmo a zadarmo je rozděluje organizacím poskytujícím v kraji sociální služby. Služeb banky využívá 18 organizací.

Potravinová banka v Liberci vznikla v roce 2012, působí v budově bývalé pošty. Loni banka objekt zrekonstruovala díky bezmála milionové dotaci z ministerstva zemědělství. "Dostali jsme dotaci, abychom mohli upravit prostory tak, aby lépe vyhovovaly hygienickým podmínkám. Okna jsou opatřena speciální fólií, aby sem nemohlo teplo a sluníčko a potraviny se nepoškozovaly," řekla předsedkyně spolku Olga Merglová. Banka získává potraviny, které už by řetězce nemohly prodat, ale jsou zdravotně nezávadné. Jen loni tak od obchodníků dostala víc než 40 tun potravin.

Liberecká banka se připravuje na novelu potravinového zákona, která začne platit od příštího roku. Všechny obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních budou mít povinnost nabízet nezávadné, ale vyřazené potraviny přímo potravinovým bankám. "Jenom pro naši banku to znamená nárůst ze současných sedmi prodejen na 65. Jedním z hlavních úkolů pro letošní rok je proto postupně nasmlouvat všechny řetězce tak, abychom plynule přešli do odebírání potravin," řekl ředitel liberecké potravinové banky Josef Vlček při představení opravených prostor na libereckém sídlišti Rochlice. Ne všechno zboží se pak podle něj bude vozit do Liberce. Na vzdálenějších místech by potraviny mohly sociální služby odebírat přímo z obchodů.

Velká část potravin z liberecké banky směřuje do spolku Naděje, který se stará o lidi bez domova. "Bereme úplně všechno a za všechno jsme vděční, základní potraviny, ale i doplňkové potraviny a pamlsky. Nejvíc potravin spotřebováváme v nízkoprahových denních centrech, kde se z toho přímo vaří," řekla oblastní ředitelka spolku Milena Havrdová. V Naději pracuje 11 let a pamatuje doby, kdy podobné možnosti nebyly a vařilo se doslova z ničeho. "Dnes je situace dobrá až někdy slyším, že jsou naši klienti až přepečovaní. Já ale vidím jídlo jako hlavní potřebu, kterou je třeba uspokojit," dodala.

Autoři

Štítky banka, jídlo, Liberec, Josef Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka v Liberci rozdělila potřebným 154 tun potravin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.