Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na budovu Libereckého kraje vyvěsí už posedmé vlajku pro Tibet

Na budově Libereckého kraje bude už posedmé vyvěšena tibetská vlajka. K akci Vlajka pro Tibet, kterou pořádá občanské sdružení Lungta, se chce letos připojit dalších 45 z 215 měst a obcí Libereckého kraje včetně Liberce a všech větších měst, jako jsou Turnov, Nový Bor, Semily, Frýdlant, Železný Brod nebo Jilemnice. Už tradičně nebudou vlajku vyvěšovat v Jablonci nad Nisou ani v České Lípě.

Vyvěšením tibetské vlajky si lidé na celém světě v pátek připomenou 58. výročí neúspěšného tibetského povstání proti čínské okupaci a za uchování národní identity. V roce 1959 při něm zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů, další milion jich zahynul v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Česko se ke světové akci na podporu Tibetu aktivně připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. Podle sdružení Lungta se letos zatím k projektu přihlásily tři krajské úřady, mimo libereckého také v Pardubicích a na jižní Moravě, a 731 měst, obcí a městských částí.

Liberecký kraj vyvěsil tibetskou vlajku poprvé v roce 2004 za prvního hejtmana Pavla Pavlíka (ODS) a pak v roce 2005, kdy vlajku vyvěsil druhý hejtman Petr Skokan (ODS). Ve třetím volebním období, za vlády ČSSD, Liberecký kraj vlajku nikdy nevyvěsil, k projektu se znovu připojil až s nástupem Starostů pro Liberecký kraj. "Jejím vyvěšením podporujeme nejen lid Tibetu, ale i všechny, kterým jsou odpírána jejich práva a bojují za vlastní svobodu. Na tibetské vlajce je tolik barev, že se v ní určitě najde hned několik národů," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Jiný názor má na kampaň primátor druhého největšího města v Libereckém kraji Petr Beitl (ODS). Podle něj je pokrytecké tvářit se, že vyvěšení tibetské vlajky je symbolem podpory boje za lidská práva. "Máme své problémy s lidskými právy od Sýrie přes severní Afriku vtaženou do Evropy, všichni o tom víme a řekl bych, že bychom si měli nejdříve zamést před vlastním prahem a potom radit někde na druhé straně zeměkoule," řekl primátor Jablonce nad Nisou.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberecký kraj, Tibet, Tibetská vlajka, Jablonec nad Nisou, Vlajka pro Tibet, Liberec, Česká Lípa, Frýdlant, Turnov, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Hladik

V Liberci ať si vyvěsí třeba vlajku jakou koliv třeba Severní Koreje je mi to úplně jedno

Čtvrtek, 9. března 2017, 10:42Odpovědět

Na budovu Libereckého kraje vyvěsí už posedmé vlajku pro Tibet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.