Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VÝZKUM: Lidé chtějí smart cities

Všeobecný rozvojový koncept chytrých nebo přátelských měst a obcí „smart city nebo cities“ je přijímaný velmi vstřícně. S plány zastupitelů na využívání moderních technologií v hromadné dopravě, při hospodaření s energiemi nebo nakládání s odpady souhlasí takřka dvě třetiny obyvatel českých i moravských sídel. Ukazuje to průzkum Masterindex společnosti Mastercard.

Kladné smýšlení se zvyšuje se vzdělaností, pozitivně například vnímá smart city 79 procent lidí s univerzitním diplomem. Není divu, protože cílem tohoto konceptu je žití zpříjemnit a zjednodušit. Překážky rádi přirozeně nemáme a nikdy si na ně nezvykneme. I atleti dlouhodobě trénovaní k běhu nad „plůtky“ o ně stejně neustále zakopávají.

Pokud se lidí ptáme na to, co přesně znamená sousloví smart cities, tak již k podobným vysokým číslům zdaleka nedojdeme. Pouze 14 procent dotazovaných má o tom povědomí a 17 procent osob toto spojení sice zná, ale neví, co si pod ním představit. A jen zhruba 15 procent oslovených si myslí, že jejich město splňuje definici smart city. Menší část veřejnosti je tedy v současnosti zatím schopna si pod smart city představit konkrétní řešení a příklady ze svého bydliště nebo okolí. Patrně i z toho důvodu, že se v jejich okolí něco hmatatelného, co by šlo označit „smart“, příliš nevyskytuje.

Z jednotlivých smart řešení mají lidé například zájem co nejvíce platit platebními kartami. Tuto rychlou a bezpečně fungující službu vyžadují lidé nejvíce u čerpacích stanic a na poštách (85 %), v zoologických zahradách (81 %) a v restauracích, klubech a kavárnách (80 %). Jen o málo menší zájem o placení kartou je mezi spotřebiteli v případě parkování (79 %), kin a divadel (78 %) nebo veřejné dopravy (76 %).

Velmi slibným se zdá i online koncept plateb souvisejících s platbami městu. Unifikovaný webový portál, kde lze najít veškeré informace týkající se města a jednoduše platit poplatky za svoz odpadu, domácí zvířata nebo parkování, preferuje 68 % dotázaných s univerzitním vzděláním.

Autoři | Foto Regiars (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky MasterCard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÝZKUM: Lidé chtějí smart cities  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.