Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cena vody na Semilsku zůstává nejdražší v kraji

Starostové měst a obcí sdružených ve Vodohospodářském sdružení Turnov (VHS) rozhodli, že v příštím roce nebudou zvyšovat vodné s stočné. Cena krychlového metru pitné vody tak pro domácnosti zůstane včetně DPH na letošních 105,30 Kč.

V rámci Libereckého kraje platí odběratelé napojení na VHS Turnov v letošním roce za vodu nejvíc. Domácnosti zásobované Frýdlantskou vodárenskou platí za metr krychlový včetně DPH 102,97 Kč. Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje pitnou vodou většinu Libereckého kraje, letos domácnostem za krychlový metr účtuje 98,30 Kč.

VHS Turnov sdružuje šest měst a 14 obcí Semilska a Jablonecka. Hlavním důvodem vysoké ceny vody jsou podle Hejduka nutné investice do zanedbané vodárenské infrastruktury a také nutnost plnit stále náročnější legislativní normy na kvalitu vody, ale i plánované projekty měst a obcí. "Reálná potřeba investic do obnovy vodárenského majetku je daleko vyšší, než jsou naše aktuální finanční možnosti," poznamenal předseda rady sdružení Milan Hejduk.

Sdružení čekají letos velké investice. "V nejbližších týdnech zahájíme rekonstrukci vodárenského přivaděče Bátovka a zdrojů pitné vody pro Jilemnici včetně nové vodovodní a kanalizační sítě pro oblast Benecka - Dolních Štěpanic," řekl. Jen tento projekt bude stát přes sto milionů korun. "VHS Turnov se na tuto akci podařilo získat finanční prostředky od osmi subjektů," dodal Hejduk. Dotace z EU, od státu a kraje umožní podle něj ještě letos zahájit i další akce. Cílem je mimo jiné zlepšit kvalitu a množství pitné vody v Loučkách, na Benecku, v Semilech nebo Turnově.

Autoři

Štítky Turnov, pitná voda, okres Semily, Milan Hejduk, investice, Liberecký kraj, Evropská unie, okres Jablonec nad Nisou, Benecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena vody na Semilsku zůstává nejdražší v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.