Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Napijete se rádi ze studánky? Voda z pramenišť na Turnovsku je pitná

Navštěvujete Maloskalsko a rádi se napijete z některé z místních studánek? Můžete být v klidu. Odbor životního prostředí udělal 20. března rozbor vody ve dvou studánkách na Turnovsku, konkrétně šlo o pramen Boží voda a pramen pod Valdštejnem. Podle posledních rozborů vyhovují všem hygienickým limitům a voda je tak bez problému pitná.

A kde najdete „Boží vodu?“ Kousek cesty za Turnovem proti proudu Jizery jsou Dolánky se známým Dlaskovým statkem. Pod ním je jez, u kterého se z řeky odvětvuje technologický kanál procházející celým městem. A přímo nad jezem, vysoko na srázném svahu je altán, ze kterého je krásný výhled na řeku, údolí i statek. Pár desítek metrů za altánem je prameniště, které se krásně jmenuje – Boží voda. Pramen sám vyvěrá z pěkně upravené kamenné studánky, je pitný a zřejmě oblíbený, protože k němu chodí lidé s taškami plnými PET lahví.

Najít druhou studánku, tu pod Vladštejnem, není příliš těžké. Stačí jít ve směru od Valdštejnu po stezce 4078 k parkovišti v Pelešanech. Studánku najdete po několika stovkách metrů po levé straně.

Foto estudanky.eu

Štítky Hrad Valdštejn, Turnov, Jizera, Dlaskův statek, Dolánky u Turnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napijete se rádi ze studánky? Voda z pramenišť na Turnovsku je pitná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.