Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberecký kraj chystá studii protipovodňových opatření na Nise

Liberecký kraj získal z evropského Operačního programu Životní prostředí dotaci na studii protipovodňových opatření na Lužické Nise. Navrhnout by měla takové úpravy, které v budoucnu pomohou území ochránit při povodních, jaké region zasáhly v roce 2010. Na projekt za 4,7 milionu korun získal kraj dotaci 3,8 milionu, na spolufinancování se bude podílet i devět zapojených měst a obcí v povodí.

Liberecký kraj postihla v minulých letech velká voda opakovaně. Největší škody napáchala blesková povodeň, která v srpnu 2010 zasáhla 81 obcí. Voda tehdy zaplavila více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Největší škody napáchala tehdy voda v povodí Smědé na Frýdlantsku a Lužické Nisy na Liberecku hlavně v oblasti Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Povodně ale oblast zasáhly i v letech 2002 nebo 2013.

Zatímco pro povodí Smědé už podobná studie zpracovaná je, na Lužické Nise zatím chybí. Studie se zaměří na území od soutoku Lužické Nisy s Údolským potokem až po státní hranice, včetně přítoků. Navrhnout by měla konkrétní opatření, která by obyvatele Bílého Kostela nad Nisou, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chotyně, Chrastavy, Kryštofova Údolí, Mníšku a Oldřichova v Hájích ochránila před velkou vodou. "Bez podpory Libereckého kraje bychom na takový projekt sami nedosáhli," řekla starostka Chotyně Jana Mlejnecká (Chotyně - obec, kde se hezky žije).

"Když se podívám zpátky, tak podobná velká povodeň byla v tom území v roce 1897 a po ní se postavily obě přehrady Mlýnice a Fojtka. Byla navržena ještě třetí, která se už nepostavila. My jsme dnes sedm let od povodně a jen to ukazuje, v jak žijeme komplikované době. Zatímco tenkrát se přehrady už stavěly, tak my dneska teprve děláme studii, která by měla navrhnout nějaká další opatření v krajině, která by mohla v budoucnosti povodeň omezit," poznamenal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Před stavbou přehrad byly povodně na Nise prakticky každý rok, dnes se objevují zhruba jednou za 50 let. "Nemyslím si, že by dnes bylo možné na Nise nebo Jeřici postavit přehradu, budou to spíš opatření blízká přírodě, která by měla zpomalit odtok vody z povodí do hlavních toků," dodal hejtman.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Lužická Nisa, povodeň, přehrada, Chotyně, Smědá, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá studii protipovodňových opatření na Nise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.