Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj chce rozšířit spolupráci s Ukrajinou. Kraj zajímá oblast zemědělství i zdravotnictví

Liberecký kraj plánuje rozšíření spolupráce s ukrajinskou Vinnyckou oblastí. Rada Libereckého kraje na včerejším jednání odsouhlasila návrh dohody, konečné slovo bude mít krajské zastupitelstvo na zasedání 28. března. Kraj hodlá spolupracovat v oblastech průmyslu, zemědělství, vzdělávání, vědy i zdravotnictví.

„Při loňské návštěvě zástupců Vinnycké oblasti v Libereckém kraji jsme se domluvili na navázání kontaktů. Následovalo srpnové uzavření memoranda, které potvrdilo oboustranný zájem na rozvoji spolupráce. Koncem roku k nám zástupci partnerského regionu zavítali a věnovali se fungování našeho systému zdravotnictví, sociálních služeb, ochrany životního prostředí a zemědělství,“ popisuje začátky spolupráce hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). „Nyní jsme se domluvili, že najdeme již konkrétní oblasti, ve kterých bychom si mohli být nápomocni. K tomu je nutná společná dohoda,“ dodává hejtman.

K jejímu podpisu by po odsouhlasení v zastupitelstvu mělo dojít ve druhé polovině dubna v Libereckém kraji.

Na první návštěvu Libereckého kraje přijela delegace z Ukrajiny v dubnu loňského roku. „Se zájmem jsme si vyslechli prezentace o Vinnycké oblasti, která je zaměřena zejména na zemědělskou produkci, chov zvířat a následný zpracovatelský průmysl,“ řekl po jednání hejtman Martin Půta. „Členy delegace byli ředitelé závodů na zpracování tuků a olejů, masa, ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, ale i podnikatelé z oblasti strojírenství či zdravotnictví,“ doplnil hejtman.

Vinnycká oblast je jednou z 24 samosprávných oblastí Ukrajiny. Na jihu sousedí s Moldavskem, od kterého je oddělena převážně řekou Dněstr. Je pátou ekonomicky nejrychleji se rozvíjející oblastí na Ukrajině. V zemědělství a zejména v oblasti zpracování obilí zaujímá tato oblast první místo, často se jí přezdívá „obilnice“ Ukrajiny. Důležitá je i tamní lékařská univerzita nebo společnost Roshen, největší výrobce cukrovinek na Ukrajině. Hlavní město Vinnycja se 400 tisíc obyvateli leží na řece Jižní Buh. 

„Rádi bychom využili zemědělského potenciálu Vinnycké oblasti a zkusili vyjednat spolupráci například v možnosti odběru zemědělských produktů nebo naopak zavedení některých technologií z našeho kraje do ukrajinského průmyslu,“ upřesnil tehdy dnes už bývalý náměstek Josef Jadrný.

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, zemědělství, zdravotnictví, průmysl, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Josef Jadrný, ROŠEN, Moldavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce rozšířit spolupráci s Ukrajinou. Kraj zajímá oblast zemědělství i zdravotnictví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.