Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec letos začne opravovat okna na budově radnice

Liberec letos začne s repasí oken na historické budově radnice, jsou ve špatném stavu. V projektu město zatím počítá s opravou 43 oken v přízemí vnějšího obvodu honosné novorenesanční budovy z konce 19. století. Letos se bude dělat prvních šest oken, jež jsou v nejhorším stavu. Jsou na podatelně a recepci,

Jejich opravu vnímá náměstek jako pilotní část projektu. "Tím, že jsme letos získali první dotaci, tak se to učíme," uvedl námstek primátora Jan Korytář (Změna). Repase šesti oken potrvá do podzimu. Bude stát přes 775 tisíc korun, z programu na regeneraci městských památkových zón má město přislíbeno 200 tisíc korun.

Bohatě zdobená liberecká radnice postavená v letech 1887 až 1893 patří k nejcennějším památkám ve městě, vzhledem připomíná radnici vídeňskou. V budově se čtyřmi nadzemními podlažími a 80 místnostmi je zhruba 160 oken různých velikostí, minimálně ta v přízemí opravu nutně potřebují. "V současné době jsou ve špatném stavebně-technickém stavu a některá jsou už zcela nefunkční. Rámy a křídla vykazují značný stupeň opotřebení, netěsní a nelze je ve většině případů otevírat," řekl náměstek. Město proto o dotace z ministerstva kultury bude usilovat i nadále.

"V dalších letech chceme získat více peněz," uvedl Korytář. Podle odhadů si jen oprava oken v přízemí vyžádá asi pět milionů korun. V posledních letech Liberec dotace z programu na regeneraci městských památkových zón moc nevyužíval. To by se mělo změnit. "V příštím roce bychom chtěli získat přes půl milionu a naším cílem je ročně čerpat dva až tři miliony korun. Musíme mít ale připraveno dostatek projektů," dodal Korytář.

Obnova historické radnice se uskutečňuje postupně. V minulé dekádě město investovalo desítky milionů korun, aby se jí vrátila původní podoba. Vybouraly se umakartové a sádrokartonové příčky, které velkorysé prostory rozdělovaly na malé kanceláře. Opravy se dočkaly i radniční věže. Během rekonstrukce se na špičku věže také po letech vrátil rytíř, který město střežil od dokončení radnice až do roku 1956. Tehdy ho vystřídala rudá hvězda a pak v roce 1990 český lev. V posledních letech byla poslední větší akcí rekonstrukce historického sklepení, jež bylo spojená se znovuobnovením provozu restaurace Radniční sklípek. Rekonstrukce stála přes osm milionů korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky okno, Liberec, radnice, oprava, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec letos začne opravovat okna na budově radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.