Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Snížení ceny tepla v Liberci je v ohrožení, vlastníci teplárny se nemůžou dohodnout

Další zlevnění centrálního tepla v Liberci je v ohrožení, podobně jako roky připravovaná revitalizace zastaralé a ztrátové teplárenské sítě. Oba dva vlastníci liberecké teplárny, MVV Energie CZ a město Liberec, se nedokáží dohodnout. Teplárně se už podařilo na první etapu revitalizace sítě získat dotace z evropských fondů, kvůli zlevnění tepla je ale ve ztrátě a může mít problém dosáhnout na úvěr, který na realizaci projektu za 320 milionů korun potřebuje.

Teplárna Liberec zásobuje teplem a teplou vodou téměř 15 tisíc domácností. Patří do skupiny MVV Energie CZ, město v ní má třicetiprocentní podíl. Akcionáři se dosud na způsobu revitalizace nedohodli. Teplárna chystá modernizaci jedné ze tří rozvodných větví, radnice chce ale do projektu GreeNet zahrnout i zbývající dvě větve. "Jsme na projektu připraveni nadále spolupracovat, ale záleží na konkrétních podmínkách, které nesmí být výhodné jen pro jednoho akcionáře," řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Podle předsedy místopředsedy představenstva Jaroslava Pantůčka je ale třeba revitalizaci dělat postupně, aby ji teplárna byla schopna platit. Na první etapu získala z Evropské unie zhruba 30 procent, zbytek peněz musí zaplatit z úvěru, který bude splácet šest až osm let. Teplárenská firma na tom ale není ekonomicky dobře, loňské hospodaření skončí podle předběžných informací ztrátou.

"Jen kvůli snížení cen tepla jsme se v minulé topné sezoně dostali do ztráty 28 milionů korun, v té současné už je to dalších 11 milionů," řekl Pantůček. Celková ztráta hospodaření bude ale podle něj nižší, protože se ji podařilo částečně vykompenzovat úsporami.

Na zlevnění tepla pro domácnosti se akcionáři Teplárny Liberec dohodli v roce 2015. Odběratelé s pětiletou smlouvou platí aktuálně za gigajoule 672 Kč včetně DPH. Podmínkou zlevnění byl ale vklad majetku obou akcionářů, což by znamenalo pro teplárnu roční snížení nákladů zhruba o 40 milionů korun, které platí na nájemném. Liberec ale hodnotu majetku MVV zpochybňuje, podle radnice navíc teplárna neprokázala, že nastaly okolnosti vyžadující vložení majetku.

Teplárna se proto v lednu obrátila na soud, kde se splnění smlouvy domáhá. "První soudní jednání je stanovené až na 11. září," řekl Pantůček. Pokud se akcionáři nedohodnou, bude se podle něj ztráta teplárny dál prohlubovat, může se také stát, že na revitalizaci sítě nedojde a o slíbenou dotaci firma přijde. Další zlevnění tepla by pak bylo podle Pantůčka nereálné.

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky Liberec, teplo, revitalizace, projekt, MVV Energie CZ a.s., Evropská unie, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snížení ceny tepla v Liberci je v ohrožení, vlastníci teplárny se nemůžou dohodnout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.