Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablka, sazenice, čerstvé maso nebo vejce. Tím začnou trhy v Kostelní ulici

Také vám přijde horní centrum poněkud mrtvé? Aspoň trochu života sem mají přinést znovuobnovené trhy, které se vrátí do Kostelní ulice, tedy na prostranství mezi Benešákem a Sokolákem. Začnou ve čtvrtek 20. dubna a už teď je na ně přihlášené skoro dvacet regionálních prvopěstitelů a výrobců potravin.

„Do centra Liberce chceme přilákat zpět poctivé zemědělce a prvovýrobce,“ uvedl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. „Stará část města se postupně proměnila v téměř mrtvé území. Vracíme se k tradici, k níž městská tržnice vždy patřila,“ dodal Erlebach.

Poprvé můžete na trhy zajít 20. dubna.Opakovat se budou pravidelně každý čtvrtek od 8 - 17 hodin. A co bude na první týdny připraveno? „Sezónu začneme s jablky, uskladněnou zeleninou, sadbou nebo řeznickými produkty. Chybět nebudou ani čerstvá vejce a speciality od místních pekařů,“ uvedla jedna ze spolupořadatelek trhů Pavlína Honzů ze společnosti Polabské a Pojizerské farmářské trhy. Trh uvítá i zahrádkáře, kteří budou chtít nárazově nabídnout své přebytky.

Stánky z vánočních trhů

Sami prodejci budou na trzích prodávat takzvaně ze dvora, ale trh bude doplněn i o stánky, které byly poprvé k vidění na vánočních trzích.

Už teď se na trhy přihlásilo skoro dvacet prodejců. A jde o místní prvovýrobce a regionální výrobce potravin. „K lidem se tak dostanou potraviny a zboží, které za sebou nemá tisícikilometrovou cestu. Koupí tam ovoce a zeleninu, co ještě předcházející den rostla na poli nebo na stromě,“ doplnila Pavlína Honzů. S organizací Farmářských trhů v Polabí a Pojizeří má dlouholeté zkušenosti, a právě ty chce Liberec využít.

U Fora bývali překupníci

Nakoupit v centru města čerstvé zboží bezprostředně od pěstitelů Liberečáci dlouhou dobu neměli. Farmářské trhy u obchodního centra Forum využívali totiž i překupníci. „Přestali jsme tam kvůli tomu jezdit,“ potvrzuje Erlebach, který jogurty a sýry ze své farmy raději dodává do malých regionálních obchodů.

Právo pořádat trhy udělil Liberci, tehdy samozřejmě Reichenbergu, císař římský a král český Rudolf II v roce 1577. Trhy se původně konaly na místě dnešní radnice. Náměstí mělo stejný půdorys, pouze zástavba byla hrázděná. Později se tržiště přestěhovalo ke kostelu, kde zůstalo ještě do osmdesátých let minulého století.

Autoři | Foto MML

Štítky jídlo, Liberec, farmářský trh, Liberecký kraj, Rudolf II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablka, sazenice, čerstvé maso nebo vejce. Tím začnou trhy v Kostelní ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.