Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spotřebovaný toaleťák by pokryl silnici do Hamburku. iQLANDIA slaví třetí narozeniny

Tři roky funguje v Liberci science centrum iQLANDIA. Za tu dobu ji navštívilo více než jeden a čtvrt milionu lidí. Ti mimo jiné spotřebovali tolik toaletního papíru, že by se dal natáhnout až do Hamburku, tedy 652 kilometrů. Centrum ke svým třetím narozeninám přichystalo i novinky a další překvapení.

Za celkem 1095 dní provozu se v centru spotřebovalo 28 kilogramů karbidu vápníku, vybublalo 2000 litrů bublifukové směsi, prodýchalo 93 600 kusů náustků u spirometru. Papírových ručníků na utírání nečistot se využilo 114 kilometrů.

Při science show pak velkou roli hraje kapalný dusík. „Toho jsme za tři roky spotřebovali téměř tisíc litrů. A jen palivem pro Ohnivé tornádo bychom dokázali za tři roky naplnit zahradní bazén,“ řekla marketingová specialistka centra Martina Kutíková.

Podle ní se v centru nejvíce ztrácí mobilní telefony. „V jednom týdnu jsme jich tu dokonce
našli 14,“
dodala.

Přes dvě stě lidí na iQFilmFestu

Před čtyřmi dny v iQLANDII proběhl iQFilmFest. „Dospělí i děti si pochvalovali jak originální prostředí konání akce, tak tematiku filmů. Nejvíce zaujaly snímky Nebe a led a Cesta časem: Od Velkého třesku po člověka,“ řekl ředitel centra Pavel Coufal s tím, že festival navštívilo přes dvě stě lidí.

Už na Velikonoce se pak chystá otevření nové expozice. Top Secret, věnovanou všem špionům, kterou na sever Čech zapůjčí plzeňská Techmania. „Chceme, aby se k nám návštěvníci měli důvod vracet. Proto inovujeme, vymýšlíme nové doprovodné programy. Pro představu, od otevření v roce 2014 jsme obměnili pět expozic, nabídli návštěvníkům 3666 badatelských aktivit a v laboratořích odlektorovali na 1020 experimentálních workshopů,“ doplnil Coufal.

A jak si stojí iQLANDIA ekonomicky? Většinu z ročního rozpočtu 75 milionů korun zanechá science centrum v regionu. Pekařům, řezníkům a zelinářům z Liberecka pošle ročně přes 16 milionů, řemeslníkům a opravářům téměř deset a za dalších patnáct pak nechává ročně vyrábět nové exponáty. Těch za tři roky přibyla téměř stovka. 31 milionů utratí odhadem návštěvníci centra za benzín, suvenýry a další služby v Liberci.

Hodně návštěvníků, přesto ztráta

Přes příznivá návštěvnická čísla je centrum ve ztrátě zhruba milion korun. „V Česku i v zahraničí pomáhají výrazně s financováním science center regiony a města, v zahraničí dokonce i stát. Nám se naštěstí daří spolupracovat s Libereckým krajem, příspěvek je ale spíše symbolický,“ uvádí Pavel Coufal.

Autoři | Foto iQLANDIA

Štítky Hamburk, science center, Liberec, Česko, Velikonoce, Liberecký kraj, Techmania

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spotřebovaný toaleťák by pokryl silnici do Hamburku. iQLANDIA slaví třetí narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.