Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jarní pálení přidělává starosti hasičům, denně vyjíždí k požárům napříč celým krajem

Poslední zbytky sněhu odtávají, chataři se vrací na svá letní sídla, zahrádkáři začínají s jarním úklidem a hasiči mají na čele další vrásky z nekontrolovaného vypalování trávy a pálení klestí. Jen za posledních několik dní vyjížděli kvůli neopatrnosti lidí k řadě drobných požárů.

„Požáry trávy jsou typické pro první jarní týdny, kdy vymrzlá suchá tráva velmi snadno začne hořet a porostem se i rychle šíří. Zvlášť v kombinaci se slunečným počasím, kdy se ohřeje okolní vzduch, je riziko požáru trávy velmi vysoké,“ dodala mluvčí hasič Zdenka Štrauchová.

V úterý odpoledne zažehnávali hasiči drobný požár v Jablonecké ulici přímo v centru Liberce. Požár trávy hasiči řešili předevčírem například také v Proseči nad Nisou, kde hasili plochu 30 x 10 metrů. Liberečtí profesionální hasiči zasahovali také ve Starých Pavlovicích, kde se požár trávy rozšířil na plochu 20 x 15 metrů. Kvůli neuhlídanému pálení vyjely čtyři jednotky do Mírové pod Kozákovem, tráva hořela také v Osečné či Hrádku nad Nisou, kde bylo jedno ohnisko kolem komunikace I/35 a druhé za hranicemi s Polskem.

Pokud i vy plánujete úklid na zahrádě spojený s pálením klestí a větví, dodržujte základní pravidla. Velikost hromady po úklidu volte tak, aby shořela během doby, kdy je na místě dozor. Při náhlém zhoršení počasí, především při silném větru, pálení ihned přerušte a oheň uhaste. Místo pro pálení izolujte pruhem širokým nejméně metr, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na zeminu. Buďte připravení také na to, že se požár mže rozšířit a proto mějte při ruce kýbl s vodou, písek a podobně.

„Zákon jasně stanovuje podmínky pro pálení, které provádí podnikající fyzické a právnické osoby. Je to zejména povinnost ohlašovat pálení na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje,“ dodala mluvčí.

Ideální a úplně jednoduché je nahlášení pálení přes internetový formulář, který je zveřejněn na webových stránkách www.hzslk.cz v horní pravé části nazvané „pálení klestí" nebo přes banner v pravém sloupci „nahlášení pálení". Pokud nemáte přístup k internetu, je možné to udělat telefonicky na čísle 950 471 100.

Foto HZSLK, čtenáři Drbny

Štítky požár, tráva, úklid, Liberec, Hasičský záchranný sbor, Proseč nad Nisou, Polsko, Pavlovice, Osečná, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní pálení přidělává starosti hasičům, denně vyjíždí k požárům napříč celým krajem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.