Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Liberci se staví dům pro seniory, část bude pro lidi s demencí

V Liberci včera začala výstavba nového domova pro seniory se 149 lůžky. Tři čtvrtiny kapacity budou určeny pro domov se zvláštním režimem, tedy pro seniory s Alzheimerovou nemocí nebo jiným typem demence. Liberecký Domov pro seniory GrandPark bude už čtvrtým zařízením tohoto typu v Česku. Dokončen by měl být příští rok v květnu a v létě přivítá první klienty.

"V Libereckém kraji je podle údajů alzheimerovské společnosti zhruba 6000 lidí, kteří trpí touto nemocí a lůžek je tu nedostatek," řekla mluvčí společnosti Grand Park Věra Breiová. Podle informací z Libereckého kraje nabízí v současnosti tuto péči 13 zařízení a k dispozici je 642 lůžek. I když se jejich počet v posledních čtyřech letech zdvojnásobil, stále to nestačí.

Kraj ale zatím žádný podobný projekt nepřipravuje. "Máme starost o všechny sociální ústavy v kraji, jsou zanedbané, tam je třeba investovat," řekl náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS). Tento soukromý domov tak podle něj doplní strukturu služeb, kterou kraj potřebuje.

Domov podle Breiové nabídne seniorům kompletní služby. "Větší část pokojů budou dvoulůžkové pokoje a budeme zde mít veškerou péči, jak zdravotní, tak sociální, 24 hodin denně budou v domově i zdravotní sestry a samozřejmě budeme poskytovat i fyzioterapii, budou zde aktivizační pracovníci," doplnila. Firma má podle ní zkušenosti z ostatních regionů, kde už podobná zařízení otevřela, že se zaplňují velmi rychle.

Nový dům pro seniory vyroste v liberecké čtvrti Vratislavice nedaleko tamního domova důchodců. Pozemky byly původně určeny pro výstavbu bytů, nakonec tam ale stavební firma Skanska postavila jediný bytový dům. "My se v současné době s rezidenčními projekty soustředíme jenom na Prahu. V Liberci nám zůstala část pozemku, a tak jsme hledali smysluplné využití a někoho, kdo by do toho šel s námi," řekl ke změně využití pozemku ředitel závodu Skansky Pozemní stavitelství Čechy Milan Nocar.

Společnost EBM Partner už vybudovala podobné domy pro seniory v Havířově, Hradci Králové a loni v prosinci ho otevřela v Praze - Štěrboholích. "Naše ambice je být v každém krajském městě a v Praze mít alespoň tři zařízení," řekl předseda představenstva firmy Ľubomír Vais. V tuto chvíli je podle něj firma blízko koupi pozemku v Pardubicích. "Kupujeme pozemek od města, můžu to říct, protože už to schválilo zastupitelstvo. Jednáme o posledních formálních záležitostech smlouvy a počítáme, že stavbu zahájíme ještě tento rok," dodal.

Autoři

Štítky Liberec, dům, domov pro seniory, domov, Česko, Praha, Liberecký kraj, Skanska, Přemysl Sobotka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se staví dům pro seniory, část bude pro lidi s demencí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.