Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec představí mozaiku česko-německých vztahů na multižánrovém festivalu v knihovně

Nálada mnichovského oktoberfestu, vůně bratwurstů nebo vzpomínka na libereckou rodačku, pěvkyni Annu Schramm, dokreslí rozmanitost česko-německých vztahů. Představit je chce jednodenní multižánrový festival Barevná dvacítka, který se uskuteční v pátek 21. dubna v Krajské vědecké knihovně v Liberci. „Přejeme si ukázat, jak pestré, dlouhodobé a těsné jsou vzájemné vazby,“ podotýká Petra Laurin z jabloneckého Domu česko-německého porozumění.

Do přípravy festivalu se zapojila Základní škola v Husově ulici, Gymnázium F. X. Šaldy nebo Technická univerzita. Vystoupí v něm spřátelené kapely, dopoledne bude patřit německým pohádkám a filmům, večer slavnostnímu koncertu. „Třeba studenti pozvou na prohlídku města s německým výkladem, nebo na veřejnou divadelní zkoušku hry Kazamír a Karolína.  Právě její děj se odehrává na mnichovských slavnostech,“ doplňuje pedagožka Kerstin Dehmelt.

I podle Pavla Novotného, vedoucího katedry německého jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní TUL, k sobě mají mentality Čechů a Němců daleko blíž, než jsou ochotni připustit lidé zatížení neradostnou epochou česko-německé historie. „Silná provázanost české a německé jazykové oblasti je i motivací pro studium německého jazyka,“ dodává. Univerzita na festivalu představí vznik literární mapy, krajská knihovna se zase pochlubí digitalizací sudetik, spolky budou mluvit o společných aktivitách.

Festival je součástí Česko-německého kulturního jara 2017 pořádaného pod záštitou velvyslanectví Spolkové republiky, Goethe institutu a Českoněmeckého fondu budoucnosti k 20. výročí podepsání Českoněmecké deklarace. Organizuje ho Shromáždění německých spolků v ČR spolu s regionálními česko-německými setkávacími středisky. O dva měsíce později ho bude hostit i Opava.

Jaké filmy se budou promítat? 

ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA (Dornröschen)

německy s českými titulky, 2009, 59 min

Pohádka německé veřejnoprávní televize ARD natočená volně podle bratří Grimmů.

Růženka si na své patnácté narozeniny poraní prst trnem a na sto let upadne do spánku i s celým královstvím, jak předpověděla zlá čarodějnice Maruna. Po mnoha letech a mnoha neúspěšných pokusech probudit princeznu se o to pokusí i chudý pacholek Fynn, kterého na nebezpečné výpravě čeká řada překážek a nejedno překvapení. Podaří se chudému chasníkovi uspět tam, kde princové selhali?

ŽABÍ KRÁL ANEB ŽELEZNÝ JINDŘICH (Der Froschkönig)

německy s českými titulky, 2008, 58 min

Pohádka německé veřejnoprávní televize ARD natočená volně podle bratří Grimmů.

Osud princezny Sophie v této romantické pohádce s krásnou hudbou (mj. G. F. Händel) změní ztracená zlatá koule, mluvící žába a daný slib.

KOCOUR V BOTÁCH (Der gestiefelte Kater)

německy s českými titulky, 2009, 58 min

Pohádka německé veřejnoprávní televize ARD natočená volně podle bratří Grimmů.

Po smrti starého mlynáře odchází Hans, nejmladší z jeho tří synů, hledat štěstí do světa. Po otci mu zůstal jen kocour Minkus, zatímco jeho dva bratři zdědili mlýn a osla. Hans je tak zklamaný, že by z kocoura nejraději udělal pár kožených rukavic. Ke svému velkému překvapení zjistí, že kocour, kterého zdědil, umí mluvit lidskou řečí a navíc mu cestou slíbí, že svého pána učiní bohatým a šťastným.

VELKÝ SEN (Der ganz grosse Traum)

komediální drama, 2011, 113 min, německy s českými titulky

Film byl natočen volně podle skutečných událostí a vypráví dramatickým i humorným způsobem neuvěřitelný příběh, jak se díky jednomu sebejistému idealistovi, kterého výborně ztvárnil Daniel Brühl, dostal do Německa fotbal.

Mladý učitel Konrad Koch dostal nabídku vyučovat angličtinu na přísné německé chlapecké škole. Psal se rok 1874 a tehdejší ředitel školy von Merfeld najal Kocha, coby vůbec prvního Angličana, aby profesorský sbor trochu oživil a přinesl svěží vítr do zkostnatělé a zatuchlé instituce. Kochovi je jasné, jak moc škola potřebuje provětrat už po první hodině. Vše, co chlapci vědí o Anglii, jsou jen zažité předsudky, které se předávají z generace na generaci. Mladý učitel se snaží ve svých studentech projevit nějaké nadšení pro cizí jazyky a kultury, a tak jim představí podivný anglický sport: fotbal. Svými nekonvenčními vyučovacími metodami si však získá brzy mnoho nepřátel z řad vlivných rodičů, místních hodnostářů a především svých kolegů, kteří věří jen ve tvrdou pruskou disciplínu. A tak se najednou chtějí všichni Kocha za každou cenu zbavit. Iniciativy se však chopí jeho studenti…

Tisková zpráva | Foto

Štítky festival, knihovna, Liberec, vztah, Anna Schramm, Oktoberfest, Konrad Koch, ARD, Pavel Novotný, mozaika, Georg Friedrich Händel, Daniel Brühl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec představí mozaiku česko-německých vztahů na multižánrovém festivalu v knihovně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.