Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Harcubova roubenka v Harrachově se zatím veřejnosti neotevře

Roubenka výtvarníka Jiřího Harcuby v Harrachově, kterou loni rodina darovala Libereckému kraji, se zatím veřejnosti neotevře. Je třeba vše v domě inventarizovat a zdokumentovat, aby bylo možné roubenku a ryteckou dílnu uchovat v co nejpůvodnější podobě. Musí se provést stavební průzkum a dům opravit, protože je tam například shnilá podlaha.

Harrachovský rodák Harcuba je známý zejména jako sklářský výtvarník. Tvořil skleněné reliéfy s portréty slavných umělců a jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách muzeí a galerií nejen v Česku, ale i v zahraničí. Známý je také jako medailér, je mimo jiné autorem pětikoruny. Byl také uznávaným pedagogem v oboru. Zemřel v roce 2013. Roubenka, v níž žil a pracoval už jeho otec, stojí v centru Harrachova a je ukázkou jeho původní zástavby. Památku z 19. století s původní brusírnou skla a ryteckou dílnou se proto rodina rozhodla věnovat Libereckému kraji. Podmínkou je, že dům zpřístupní veřejnosti. Loni tak dům převzalo Severočeské muzeum.

V roubence se zachovalo původní vybavení pro broušení a rytí skla. "Ten dům je pořád zařízený, jako kdyby jen někdo vyšel ven na zahradu," poznamenala krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Chceme tu chalupu zachovat v co nejpůvodnějším stavu, takže fotograf muzea bude detailně dokumentovat, co kde je a co kde visí. "Všechno se musí očistit, navíc jsme v přístěnku v prvním patře našli velkou zásobu skla určeného ke zpracování, i to je třeba zadokumentovat," řekla radní.

Podle odborníků jde o jedinou takto zachovanou ryteckou dílnu v České republice. V Harcubově domě by proto měla v budoucnu vzniknout stálá expozice o výrobě skla v Jizerských horách a Krkonoších, která doplní nabídku turisticky zajímavých míst v oblíbeném krkonošském středisku. Podle hejtmana Martina Půty (STAN) by se měl dům turistům otevřít už v příštím roce. O financování obnovy domu chce kraj jednat s Českou národní bankou. "Pan Harcuba navrhoval pětikorunu, takže bychom chtěli ČNB nabídnout nějaké partnerství v tomto projektu," dodal hejtman.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky dům, Harrachov, Jiří Harcuba, Liberecký kraj, sklo, Česko, Česká národní banka, Martin Půta, Květa Vinklátová, Severočeské muzeum v Liberci, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harcubova roubenka v Harrachově se zatím veřejnosti neotevře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.