Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na šatech pro finalistky Miss Libereckého kraje už se pracuje. Ušijí je studentky textilní průmyslovky

I když do finále Miss Libereckého kraje zbývá rok, už teď se začíná pracovat na šatech, které si finalistky soutěže obléknou. Důvěru navrhnout a ušít dvanáct koktejlek na galavečer však nezískaly žádné slavné návrhářky, ale nadané studentky z místní Střední průmyslové školy textilní Nela Laurinová a Barbora Švarcová.

„Se Střední průmyslovou školou textilní jsme spolupracovali již během loňského ročníku, kdy nám zapůjčili pro soutěžící vybrané modely. Prací studentů jsem byl přímo nadšen. Kvalita i samotný design oděvů byly na velmi vysoké úrovní. Proto jsem ředitele školy, pana Petra Luksche, oslovil znovu, avšak už s tím, aby pro nás studenti vytvořili celou kolekci,“ říká Pavel Jakubec z P. J. ART Production, hlavní organizátor Miss Libereckého kraje. Ten chce mimo jiné tímto projektem mladým lidem v kraji ukázat, že studium textilních oborů je atraktivní a má široké uplatnění i v jejich budoucím životě.

Jedna kolekce = 12 koktejlek

S nelehkým úkolem se budou muset popasovat talentované studentky prvního a druhého ročníku střední školy Nela Laurinová a Barbora Švarcová. „Dívky navrhnou a následně zhotoví dvanáct noblesních koktejlek. Ty musí být stylově podobné, ale přitom jiné, prostě takové, aby se v nich všechny finalistky Miss LK cítily dobře,“ doplňuje Lucie Holá, profesorka a mentorka mladých návrhářek.

Už z prvních skic jasně vyplývá, že šaty vyzdvihnou ženské křivky a materiálu bude vévodit krajka v kombinaci s hladkým materiálem. S jejich šitím se začne v září 2017 a svou premiéru budou mít 28. dubna 2018 v Divadle F. X. Šaldy při finálovém večeru Miss Libereckého kraje.

Z papíru až na přehlídková mola

Není pochyb o tom, že pro Nelu a Barboru to bude veliká zkušenost. „Holky mají šanci zjistit, co profese módních designérek obnáší od A do Z. Nejde totiž jenom o to šaty graficky načrtnout, přiznejme si, papír toho snese hodně, ale také je precizně zhotovit. A to už je jiná disciplína. Perfektní návrhář musí zvládat obojí,“ dodává Holá.

Kromě toho, že se Střední průmyslová škola textilní pravidelně účastní významných soutěží, jako jsou prostějovské Doteky módy, Avantgarda či Módná linia mladých ve slovenském Prešově, může se pochlubit i řadou úspěšných absolventů. Studovali zde např. současná šéfdesignérka české značky Pietro Filipi Martha Bryxi, majitelka módního salonu Eva Robovská, stylistka a módní redaktorka Klára Klempířová či módní návrhář Josef Klír.

„Oděvních firem je v současné době dost a o naše studenty je neustálý zájem. Kromě návrhářství a stylingu se totiž uplatní i v zakázkových krejčovstvích a společnostech, ale také třeba v marketingu, kde jsou též potřeba tvůrčí a estetické schopnosti,“ doplňuje Holá.

Každé šaty mají svou modelku

Organizátoři Miss LK nemyslí pouze na začínající návrháře, ale také na slečny, které by rády okusily svět módy. Od září se proto při Střední průmyslové škole textilní rozjedou profesionální kurzy modelingu. „Povede je ředitelka Miss LK Veronika Šťastná a budou otevřeny budoucím modelkám i všem mladým dívkám, které se chtějí naučit správnému držení těla, chůzi, společenskému chování, ale i sebeprezentaci,“ uzavírá Jakubec.

Autoři | Foto archiv pořadatele

Štítky oblečení, Liberecký kraj, Střední průmyslová škola, Barbora Švarcová, Josef Klír, Pietro Filipi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na šatech pro finalistky Miss Libereckého kraje už se pracuje. Ušijí je studentky textilní průmyslovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.