Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj chce dál platit obědy školákům z chudých rodin

Liberecký kraj chce dál platit obědy školákům z chudých rodin, zájem o podporu roste. Zatímco v prvním roce projektu Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji platil kraj obědy pro 370 dětí z 23 škol, letos už díky penězům z evropských fondů chodí na obědy 600 dětí ze sociálně slabých rodin ve 43 školách. Kraj chce teď žádat dotaci na pokračování projektu. V kraji je 446 mateřských a základních škol, do nichž chodí více než 54 tisíc dětí.

"Považujeme za nutnost zajistit obědy dětem, které to potřebují, a vypěstovat u nich zdravé stravovací návyky. Projekt není jen o jídle, ale i o výchově a společenském chování," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Podle průzkumu ministerstva školství mají děti, kterým kraje obědy platí, výrazně lepší docházku, zlepšila se jim výkonnost a koncentrace při vyučování, a tím i jejich prospěch. "Žáci jsou zdravější, fyzicky aktivnější, lépe se zapojují do kolektivu a mají s ostatními spolužáky více společných prožitků," uvedlo ministerstvo.

Obědy pro děti financuje ministerstvo práce a sociálních věcí z Operačního programu Potravinové a materiální pomoci. Na období 2014 až 2020 z něj může Česko získat na pomoc lidem v nouzi až 400 milionů korun. Cílem projektu je zajistit dětem od tří do 15 let pravidelnou stravu ve školních jídelnách. Pomoc mohou dostat děti z mateřských a základních škol i víceletých gymnázií z rodin, které přes čtvrt roku pobírají dávky. Pro příští rok je v programu 29,75 milionu z EU a dalších 5,25 milionu půjde z českého rozpočtu.

Liberecký kraj má s projektem Obědy do škol dobré zkušenosti, zapojil se už do pilotního projektu a pomáhal ministerstvu vytvořit podmínky. "Proto se v rámci spolupráce a šíření osvěty mezi jednotlivými kraji aktivně účastníme seminářů, které ředitelům škol a ostatním krajům přinesou veškeré informace k této problematice. Tuto možnost už měli zájemci například v Královéhradeckém kraji," řekl Tulpa. Zkušenosti z praxe prezentovali v dubnu krajští úředníci také na jednání Fondu evropské pomoci nejchudším osobám v Berlíně.

Autoři | Foto Šárka Kotzinová

Štítky Liberecký kraj, rodina, projekt, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Evropská unie, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česko, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce dál platit obědy školákům z chudých rodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.