Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspekce udělila pokutu kvůli navážkám do areálu Liberce

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v souvislosti s loňskými navážkami do městského areálu Liberce ve Vesci udělila pokutu 60 tisíc korun. Nepotvrdila se ale obava místních, že v navážce je nebezpečný odpad. Sankci dostala městská společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ), jež má sportovně rekreační areál v nájmu. Pokutu už firma zaplatila, řekla dnes novinářům ředitelka Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Liberci Hana Kolářová.

SAJ si nechal loni dovézt do areálu asi 130 nákladních aut vytěžené zeminy z průmyslové zóny. Chtěl vylepšit hlavně prostor ohniště v bývalém lomu. Držela se tam voda a plochu nebylo možné využívat ani několik dnů po dešti. Místní se ale obávali, že v navážce je i asfalt nebo dehet. Podle Kolářové část zeminy v rámci šetření odbagrovali. "Vzorky vyšly relativně prospěšně pro životní prostředí, nebezpečný odpad se tam neprokázal. Proto tam šla pokuta nižší, což bylo 60.000 korun," uvedla Kolářová. Podle ředitele SAJ Jana Svatoše byla pokuta hlavně za administrativní pochybení. "Pozdě jsme odevzdali hlášení za nakládání s odpady," řekl dnes.

Pravomocná už je také jiná pokuta pro SAJ, inspekce potrestala městskou firmu sankcí 190 tisíc korun za pokácení zhruba 20 stromů ve Vesci. "Proti rozhodnutí jsme podali žalobu ke správnímu soudu," řekl Svatoš s tím, že jde o případ starý tři nebo čtyři roky. Podle něj byla tehdy firma v časové tísni, aby kácení stihla v době vegetačního klidu. "Stromy byly ve špatném stavu," vysvětloval. To částečně potvrdilo i zjištění inspekce.

V Libereckém kraji loni inspekce provedla 827 kontrol a uložila 162 pokut za 7,3 milionu korun. Nejvyšší sankci ve výši půl milionu korun dostala firma IM-stav Praha za to, že v rámci zakázky pro Správu železniční dopravní cesty provedla bez povolení velkoplošné kácení v okolí železničních tratí z Liberce na Semily, v Hrádku nad Nisou či Černousích. Pokácela 216 stromů a 2,6 hektaru porostů. "Zasažena byla i první zóna CHKO Jizerské hory," uvedla Kolářová.

Nepovolené kácení bylo důvodem pro druhou nejvyšší sankci v kraji. Pokutu 400 tisíc korun dostal podnikatel, který v Habarticích a Černousích na Liberecku v rámci rekultivace zemědělských pozemků pokácel bez povolení 138 stromů. Některé byly významnými solitéry, hlavně duby. "Při kácení byly zároveň zasaženy některé významné krajinné prvky - údolní niva, vodní tok, rybník," dodala ředitelka. Pro podnikatele to podle ní zároveň znamená, že mu budou zřejmě výrazně kráceny zemědělské dotace.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Česká inspekce životního prostředí, SaJ a.s., Sportovní areál Ještěd a.s., kácení, Jan Svatoš, sankce, strom, Liberecký kraj, Černousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce udělila pokutu kvůli navážkám do areálu Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.