Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o Singltrek pod Smrkem roste, přilákal už 300 tisíc lidí

Zájem o trasy Singltreku pod Smrkem u česko-polské hranice na Liberecku roste. Od roku 2013 jeho trasy vyzkoušelo víc než 300 tisíc cyklistů a pěších. Senzory ale sledují jedno nástupní místo v Novém Městě pod Smrkem, skutečných uživatelů je tedy více. Před začátkem letošní sezony Lesy ČR investovaly do obnovy šesti lávek více než 250 tisíc korun.

První lesní stezky si na Singltreku pod Smrkem mohli cyklisté vyzkoušet v roce 2009. Dnes je na česko-polském pomezí díky evropským dotacím zhruba 70 kilometrů stezek se čtyřmi stupni obtížnosti. Vybudování areálu stálo víc než 30 milionů korun, bezmála 11 miliony korun přispěly Lesy ČR. Na české straně jsou dvě nástupní místa u Nového Města pod Smrkem a další v Lázních Libverda, na polské straně zatím podobné bikecentrum se službami pro návštěvníky oblíbených cyklistických stezek chybí. Čtvrté nástupní místo by proto Poláci chtěli vybudovat u města Świeradów Zdrój.

Singltrek pod Smrkem byl prvním podobným projektem tohoto typu v republice i v kontinentální Evropě. Dnes už jich je více než desítka. Monitoring návštěvnosti, který si nechala zpracovat obecně prospěšná společnost Singltrek pod Smrkem, ukázala, že loni během letních prázdnin projelo cyklostezky 17 tisíc lidí za měsíc. Nejrušněji bylo na stezkách o sobotách mezi 11:00 a 16:00. Zhruba devět procent návštěvníků tvořili cizinci zejména ze sousedního Polska a Německa a také ze Slovenska.

Na své si na Singltreku pod Smrkem přijdou rodiny s dětmi i zkušení bikeři. Většina návštěvníků oceňovala v průzkumu trasy i kvalitu služeb. "Nejčastěji si přáli rozšířit trasy nebo zbudovat náročnější a také zvýšit počet okruhů. Několikrát návštěvníci apelovali na umístění varovného značení v místě lomených zatáček. Někteří navrhli vylepšení nástupních míst sprchami a myčkou, další by přivítali větší počet kol k zapůjčení," doplnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Autoři | Foto Singltrek pod Smrkem

Štítky Singltrek pod Smrkem, Lesy České republiky, Nové Město pod Smrkem, Liberecký kraj, Evropa, Lázně Libverda, Německo, Polsko, Slovensko, Świeradów-Zdrój

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o Singltrek pod Smrkem roste, přilákal už 300 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.