Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Na okraji Mníšku finišuje výstavba pětadvaceti podzemních domků

Na okraji Mníšku, zhruba patnáct minut autem od centra Liberce, pomalu finišuje stavba tuzemského unikátu. V osadě Amerika vyrůstá „podzemní vesnice“ s pětadvaceti domy, které byste těžko zaregistrovali i ze vzdálenosti několika stovek metrů. O domy je podle společnosti, která stavbu realizuje, slušný zájem. Z pětadvaceti domů jsou k dispozici už jen dva.

„Někteří lidé tady už bydlí, domy mají zkolaudované. Dostali jsme také oficiální potvrzení o tom, že je ulice u domů pojmenována Na Americe, tedy stejně jako tento projekt,“ řekl při dni otevřených dveří Jan Konhefr, jednatel společnosti Konhefr, která za projektem stojí. Podle něho má být první etapa, která čítá jedenáct domů kompletně dokončeně do konce června. Dalších čtrnáct domů z druhé etapy bude předáno do konce roku.

O domy je podle Konhefra zájem takový, že ještě před dokončením projektu je takřka "vyprodáno.“ Z pětadvaceti domů je osmnáct prodáno, pět rezervováno a pro zájemce tak zbývají poslední dva volné, jejichž cena přesahuje 7 milionů korun.

„Všechny domy jsou energeticky nenáročné. Náklady za teplou vodu a topení pro čtyřčlennou rodinu jsou zhruba 600 korun měsíčně, což je méně, než v třetinovém bytě v paneláku,“ dodal už dříve jednatel firmy. Výměra všech domů je od 174 do 210 metrů čtverečných.

Každý dům stojí na pozemku o velikosti 2 tisíce metrů čtverečných. Domy jsou na pozemcích umístěny tak, aby nad terén vyčnívala jen horní patra dvoupodlažních domů. Spodní patra jsou z části zapuštěna do terénu a z části obsypána.

„Díky tomu nám vzniká unikátní bydlení, které je nenáročné na údržbu a v tuzemsku se takovouto výstavbou zatím žádný developer nezabýval,“ uzavřel Konhefr.

Rozporuplné pocity z výstavby ale panují mezi architekty. „Jde o ambiciózní projekt, který zaujme moderní architekturou s ekologickými prvky. Oceňuji na něm jednotný charakter staveb a dopředu vypracovaný urbanistický plán celé lokality s přesným umístěním domů a vedení komunikací. Projekt bydlení Na Americe je však moderní pouze architekturou jednotlivých domů, nikoliv ale přístupem ke krajině, který se nyní ubírá úplně jiným směrem,“ řekl Drbně v průběhu stavby architekt a pedagog Fakulty umění a architektury v Liberci Vladimír Balda.

Podle něho je současným trendem hledání volných pozemků uvnitř měst a obcí a ne stavění na zelené louce. „Jen takový přístup vytvoří města a obce, která budou úsporná z hlediska údržby komunikací, provozu vodovodu a kanalizace a třeba také s dostatkem lidí, pro které se vyplatí zřídit autobusovou zastávku. Projekt Na Americe bohužel naplňuje všechny znaky satelitního městečka s budoucími obyvateli, kteří autem dojíždí za prací, za studiem a za zábavou do blízkého města, aniž by měli potřebu využívat zázemí obce a ve větší míře se podílet na jejím chodu,“ uzavřel. 

Štítky dům, Mníšek nad Hnilcom, stavba, Amerika, projekt, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na okraji Mníšku finišuje výstavba pětadvaceti podzemních domků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.