Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Prezident přislíbil pomoc turnovskému Trevosu. Úspěšná firma čelí útokům konkurence

Turnovskému výrobci svítidel Trevos se daří. Loni firma s 250 zaměstnanci uskutečnila zakázky za zhruba 810 milionů korun, hospodaření je ziskové a společnosti se daří získávat i dotace. Přesto ve středu spolumajitel společnosti Jiří Opočenský požádal prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvě v podniku o pomoc. Firma dlouhodobě čelí šikanózním insolvenčním návrhům a dalším pokusům o likvidaci. Podle Opočenského jde o konkurenční boj.

„Potřebujeme vyřešit náš problém, problém pěti insolvencí ve čtyřech letech, problém neoprávněného převzetí, zfalšovali nám základní listiny firmy,“ popsal situaci Opočenský. Vlastníci firmy i jejich rodiny čelí osobním útokům, napadání účasti Trevosu ve výběrových řízeních, ale také falešným směnkám. „Byli bychom rádi, pane prezidente, kdybyste mohl alespoň malou měrou intervenovat zejména u policie, aby celý problém, co nejdříve vyřešila,“ dodal Opočenský.

Všechny insolvenční návrhy sice soudy zamítly, poslední řízení uzavřely na konci dubna, firmě to ale komplikuje život i podnikání. Zeman pomoc přislíbil. „Na nic podobného jsem zatím nikde jinde nenarazil,“ přiznal prezident. Dodal, že nemůže nařizovat policii, aby se zvláštní pečlivostí tento případ vyšetřovala. „Ale mohu slíbit alespoň to, že budu informovat o této záležitosti policejního prezidenta,“ řekl Zeman, který věří, že po nedávné reorganizaci bude policie, včetně vyšetřování ekonomické kriminality, postupovat rychleji.

Opočenský, který získal ocenění Podnikatel roku 2016 v Libereckém kraji, začal se svými čtyřmi společníky podnikat ještě za socialismu. Už v roce 1986 založili družstvo. Po revoluci firmu transformovali a dnes má i vlastní vývojové centrum. Dvě třetiny produkce míří do zahraničí, zejména do zemí Evropské unie. Osvětlení z Trevosu je ale možné najít v 65 zemích světa, turnovská firma vyváží i do Mexika, Izraele či arabských zemí. Loni dokončila nové technologické a skladové centrum za sto milionů korun. Jeho výstavbu si vyžádala rostoucí poptávka po LED technologiích.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Jiří Opočenský, Miloš Zeman, policie, Evropská unie, Mexiko, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident přislíbil pomoc turnovskému Trevosu. Úspěšná firma čelí útokům konkurence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.