Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Napjatá situace na obchodce v Turnově trvá. Část učitelů bude stávkovat

Zhruba 40 procent zaměstnanců Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově (OHS) bude v pátek stávkovat. Požadují odvolání ředitelky školy Evy Antošové, která je ve funkci od března. Do jednodenní stávky vstoupí skoro 30 zaměstnanců. Jako důvod uvádějí, že od nástupu Antošové je vážně narušeno fungování školy. Ředitelka považuje jejich tvrzení za nepravdivé. Liberecký kraj, který je zřizovatelem školy, se ředitelku zatím nechystá odvolat.

„Problémy nás provázejí už několik let, ale nyní neuvěřitelně vygradovaly. Cítíme se zrazeni všemi. Zřizovatel s námi sice pravidelně jedná, ale neděje se nic," řekla za stávkový výbor Marcela Horynová.

Krajský náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že situaci ve škole řeší kraj opakovaně a vnímá komunikační problémy mezi dvěma skupinami zaměstnanců. „To, že způsob řešení a výstupy nejsou v souladu s požadavky jedné z odborových organizací, neznamená, že situaci neřešíme, pouze neakceptujeme ultimáta předkládaná odborovou organizací," řekl Tulpa.

Vnitřní neshody jsou ve škole dlouhodobé. Škola vznikla v roce 2009 sloučením dvou zcela rozdílných vzdělávacích subjektů, působí na dvou místech vzdálených od sebe asi dva kilometry. V bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alešově ulici bylo učiliště. Škola nikdy ve skutečnosti nefungovala jako jeden subjekt, stále je vnitřně rozdělena na dvě skupiny.

Situace se vyhrotila po sestěhování školy do Alešovy ulice v roce 2015. Ke zklidnění nevedl ani návrat Zborovské a odvolání předchozí ředitelky Mileny Lednejové, která se kvůli tomu s krajem soudí. Při výběru nové ředitelky dal kraj přednost člověku zvenčí, i když výběrová komise doporučila na prvním místě Martinu Novákovou, jež byla po odvolání Lednejové pověřena vedením školy a před tím byla ve škole zástupkyní. Kraj si od výběru Antošové sliboval zklidnění situace.

Nováková zůstala její zástupkyní, nyní ale patří mezi kritiky Antošové a je členkou stávkového výboru. „Její veškeré kroky jsou v rozporu s tím, že má přijít jako tmelicí prvek. Naopak vrazila mezi obě skupiny klín, který máme pocit, že je už tak velký, že bude nepřekročitelný," řekla Martina Nováková.

Ve stávkové pohotovosti je část zaměstnanců od 2. května. Jejich vyjádření považuje ředitelka za nepravdivé. Odkazuje i na jednání s odbory z minulého týdne, jehož se zúčastnil školský ombudsman. „Shodli jsme se na pěti bodech, které budeme akceptovat. Jedním z nich bylo, že budou jednat o zrušení stávkové pohotovosti. Druhý den mi napíšou, že bude stávka. Já nemám víc, co k tomu komentovat," řekla Eva Antošová.

Kraj zatím o odvolání ředitelky neuvažuje. „Již při jejím uvedení do funkce jsme chtěli, aby dostala čas se seznámit se školou a představila její koncepci na počátku dalšího školního roku," řekl Tulpa.

Autoři

Štítky Eva Antošová, Turnov, Hotelová škola, Petr Tulpa, Liberecký kraj, Martina Nováková, odbory, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napjatá situace na obchodce v Turnově trvá. Část učitelů bude stávkovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.