Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do soutěže Vesnice roku 2017 se přihlásilo 16 obcí Libereckého kraje. Kdo napodobí Prysk?

Celkem 16 obcí Libereckého kraje letos bojuje o titul Vesnice roku 2017. V prestižní soutěži mají zastoupení všechny okresy, čtyři obce z Českolipska, dvě z Jablonecka, šest z Liberecka a čtyři ze Semilska. Během června přihlášené obce navštíví hodnotící komise. Do letošního třiadvacátého ročníku celostátní soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova se přihlásilo celkem 212 obcí z celé České republiky.

„Všechny přihlášené obce budou hodnoceny podle stanovených kritérií. Komise posoudí mnoho oblastí, například koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání. Bude se zajímat o péči o stavební fond a obraz vesnice, občanskou vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, zaměří se i na péči o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péči o krajinu, připravované záměry a informační technologie,“ říká Jiří Löffelmann, radní pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Nejúspěšnější obec Libereckého kraje bude slavnostně vyhlášena během srpna na své domácí půdě. Automaticky pak postoupí do celostátního kola, které se uskuteční počátkem září. Vítěz a nositel Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. 

Obec Prysk, loňský krajský vítěz, se v celorepublikovém kole Vesnice roku 2016 umístila na druhém místě a je to dosud největší úspěch Libereckého kraje v této soutěži.

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem „Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice”. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.

Přihlášené obce v Libereckém kraji

Brniště
Kravaře
Polevsko
Zahrádky
Albrechtice v Jizerských horách
Zlatá Olešnice
Dlouhý Most
Heřmanice
Jeřmanice
Kunratice
Svijany
Všelibice
Bozkov
Kruh
Tatobity
Vyskeř

Tisková zpráva

Štítky Liberecký kraj, soutěž, venkov, Prysk, Česko, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Jiří Löffelmann, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do soutěže Vesnice roku 2017 se přihlásilo 16 obcí Libereckého kraje. Kdo napodobí Prysk?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.