Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vestibul radnice v Jablonci dostal po letech chybějící lucerny

Rekonstruovaný vestibul radnice v Jablonci nad Nisou zdobí nové lucerny. Vyrobené jsou podle více než 85 let starého návrhu původního stavitele budovy, architekta Karla Wintera. Při stavbě radnice ve 30. letech minulého století už na lucerny nezbyly peníze. Budova se jich tak dočkala až nyní, kdy si to Jablonec může dovolit.

"Nové lampy můžeme chápat i jako symbol světla a faktu, že se našemu městu daří," poznamenal Beitl, jehož přáním je vrátit radnici v co největší možné míře původní podobu a znovu v ní probudit ducha architekta Wintera.

Bezmála metr vysoké lucerny krychlového tvaru jsou vyrobené z mosazi, bronzu a křišťálového skla. "Nechali jsme je vyrobit podle původních plánů u specializované firmy Houska & Douda, která se již osvědčila při výrobě replik svítidel v jabloneckém divadle," doplnil tajemník magistrátu a milovník historie Marek Řeháček. Výroba a instalace historických, a přesto moderních luceren, přišla podle něj na 430 tisíc korun.

Firma si se zakázkou poradila, i když to nebylo jednoduché. "Výkresy s návrhem architekta Wintera jsou spíše než výkresem architektonickou skicou. Na výkresu není žádná kóta a také některé detaily navržených proporcí nejsou úplně reálné," vysvětlil úskalí návrhu spolumajitel firmy Ivan Houska. Autor například nemyslel na to, jak se budou vyměňovat žárovky. S tím si museli poradit až výrobci. "Povrchová úprava luceren je ale provedena kombinací patinované mosazi s galvanickým zlacením, podle původního návrhu," dodal Houska.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavena byla v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněná budova je postupně obnovována, za posledních šest let do ní město investovalo přes 35 milionů korun. Loni dostala západní část budovy novou fasádu, opraveny a vyměněny byly i všechny klempířské prvky. Letos práce pokračují na dokončení obnovy věže a další části fasády. Výměna čeká i další okna. Jablonec letos do obnovy radnice investuje 15 milionů korun.

Autoři

Štítky radnice, Jablonec nad Nisou, Karl Winter, architekt, Marek Řeháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vestibul radnice v Jablonci dostal po letech chybějící lucerny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.