Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Liberecku přibude v lesích 20 tisíc buků a jedlí. Vysadí je nadace ve spolupráce s obcemi

Mít stabilnější a přirozenější lesy. To je cíl projektu, do kterého se s Nadací Ivana Dejmala zapojilo osm obcí na Liberecku a Jablonecku. Výsledkem bude vysazení dvaceti tisíc jedlí a buků. Samotné sazenice za 209 tisíc korun uhradí nadace, necelý půl milion pak na projekt mají připraven obce.

Projekt poběží letos už třetím rokem, za tu dobu už se vysázelo téměř 110 tisíc sazenic buků, dubů a jedlí. Letos bude vysázeno 15 450 jedlí a 3 800 buků.

„Cílem je vybudovat bohatě strukturované lesy, které jsou odolnější zejména proti poškození větrem. Výsledky budou znát až po dlouhé době neboť les roste pomalu, ale jsem si jist, že je to krok správným směrem,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Vysázení je ale na celém procesu to nejlehčí, malé stromy ale budou potřebovat dlouholetou ochranu před zvěří. Z tohoto důvodu je nezbytné kolem nich vybudovat dostatečně stabilní oplocenky, ve kterých budou jedle růst přibližně 15 let. U buků je zas potřebné šest let provádět opakované nátěry repelenty.

Pravidelně se také musí provádět ožínání sazenic a doplňování těch, které uhynou. „Zde jsme se domluvili s obcemi, že tuto část vezmou na sebe a jsem velice rád, že s tím žádná z nich neměla problém. Je vidět, že se o své lesy starají velice zodpovědně a s dlouhodobou vizí jejich budoucího vývoje,“ ocenil Petrovský přístup vedení obcí.

Do projektu se zapojily obce Rynoltice, Bílý Kostel, Hrádek nad Nisou, Kryštofovo údolí, Šimonovice, Dlouhý Most, Rádlo a Rychnov u Jablonce nad Nisou.

„Ceníme si našich lesů, neboť víme, že je pěstujeme, udržujeme a vylepšujeme pro další generace našich dětí. Prostředky, které nyní do lesa vložíme, se nám mnohonásobně vrátí. Díky příspěvku nadace ušetříme nemalé náklady, které můžeme využít pro naše občany,“ říká Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou.

Celý projekt vyjde na 694 370 korun a výsadby proběhnou na necelých čtyřech hektarech lesních pozemků.

Autoři | Foto Nadace Ivana Dejmala

Štítky les, Liberecký kraj, buk, nadace, projekt, Ivan Dejmal, okres Jablonec nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Josef Horinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecku přibude v lesích 20 tisíc buků a jedlí. Vysadí je nadace ve spolupráce s obcemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.