Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecký kraj zaplatí školní obědy pro 1226 dětí z chudých rodin

Liberecký kraj zaplatí v příštím školním roce obědy pro 1226 dětí z chudých rodin, bude jich o čtvrtinu víc než letos. Zájem škol o projekt roste, v příštím školním roce se do něj zapojí už 62 škol a školek, o 19 víc než letos. Do projektu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Potravinová pomoc dětem se Liberecký kraj zapojil už potřetí, na zajištění obědů bude potřebovat více než 6,629 milionu korun.

Obědy pro děti financuje ministerstvo práce a sociálních věcí z Operačního programu Potravinové a materiální pomoci. Na období 2014 až 2020 z něj může Česko získat na pomoc lidem v nouzi až 400 milionů korun. Cílem projektu je zajistit dětem od tří do 15 let pravidelnou stravu ve školních jídelnách. Pomoc mohou dostat děti z mateřských a základních škol i víceletých gymnázií z rodin, které přes čtvrt roku pobírají dávky.

V Libereckém kraji je 446 mateřských a základních škol, do nichž chodí více než 54 tisíc dětí. "V první a druhé výzvě nám projekt potvrdil, že není pouze o školním stravování, ale má i další velice pozitivní efekty, jako je zlepšení školní docházky a známek. Pokud také chceme, aby škola byla centrem života školních dětí v obci, tak by v ní měly zůstávat i odpoledne. A pokud tam mají trávit svůj čas i v odpoledních hodinách, nemohou být hladové," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). V prvním roce se podle něj do projektu v kraji zapojilo 373 dětí z 23 škol, letos už to bylo 976 dětí z 43 škol.

"Školám budou při realizaci projektu Libereckým krajem poskytovány prostředky na zajištění školního stravování, dostanou peníze na nákup potravin a přípravu hotových jídel," doplnila Eva Martinková, která má projekt v kraji na starosti. "Stravné bude hrazeno ve výši běžné ceny jídla poskytnutého v rámci školního stravování v mateřských a základních školách, popřípadě víceletých gymnáziích v rámci plnění povinné školní docházky," dodala.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, projekt, rodina, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, základní škola, Česko, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Schovánek

No, liberecký kraj zaplatí?! Je to z peněz daňových poplatníků.

Sobota, 3. června 2017, 09:24Odpovědět

Liberecký kraj zaplatí školní obědy pro 1226 dětí z chudých rodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.