Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Střední škola ve Frýdlantu i obchodní akademie v České Lípě se dočkají zateplení, kraj získal dotaci

Liberecký kraj získal 16,5 milionu korun na projekty, které mají pomoci snížit spotřebu energií ve třech středních školách a centru intervenčních a psychosociálních služeb. Nejde jen o zateplení budov a výměnu oken a dveří, ale počítají například i s využitím moderních systémů rekuperace tepla. Úpravy kraj přijdou zhruba na 56 milionů korun, z toho 30 procent by měla pokrýt dotace z evropských fondů.

Nejnákladnější projektem bude zateplení budovy Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu v Zámecké ulici, která přijde na 20 milionů korun. Na 17 milionů odhadli projektanti snížení energetické náročnosti Obchodní akademie v České Lípě. Budova stojí v městské památkové zóně, v minulosti už dostala nová okna, podle hejtmana Martina Půty (STAN) ale není vhodné změnit její fasádu zateplením polystyrénem. "Hledali jsme proto jinou cestu, jak energetickou náročnost budovy snížit," uvedl hejtman.

Na obchodní akademii bude proto kraj testovat moderní technologie, jako je rekuperace vzduchu a využití odpadního tepla. "Na půdu školy budou umístěny dvě centrální jednotky, odkud přívod vzduchu povede do schodišťového prostoru na společné chodby a odtud bude přepouštěn do tříd. Odvětrávaný teplý vzduch bude ohřívat ten, který bude vzduchotechnika nasávat do budovy. Vodu pro toalety a pro vytápění školy bude zase ohřívat tepelné čerpadlo s využitím odpadního tepla z chlazení počítačových serverů školy," uvedla radní pro rozvoj Radka Kotasová Loučková (ANO).

Více než 12,5 milionu korun půjde do zateplení jídelny, dílen a tělocvičny Střední školy a Mateřské školy v Liberci Na Bojišti. Podle Volfové se dopracovává dokumentace pro provedení stavby a připravuje se výběrové řízení na dodavatele. Stavět by se mělo v příštím roce. "V žádostech o další peníze na zateplování našich budov budeme jako kraj pokračovat, a věřím, že budeme opět úspěšní," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Kraj má připravené další čtyři projekty zhruba za 57 milionů na zateplení dalších škol, ale například i Domova důchodců ve Sloupu v Čechách nebo Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově.

Autoři | Foto sshlfrydlant.cz

Štítky Frýdlant, Česká Lípa, Liberecký kraj, zateplení, Střední škola hospodářské a lesnická ve Frýdlantu, Obchodní akademie v České Lípě, střední škola, obchodní akademie, teplo, Jitka Volfová, ANO 2011, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední škola ve Frýdlantu i obchodní akademie v České Lípě se dočkají zateplení, kraj získal dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.