Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj chce jedním objektem nahradit patnáct depozitářů, vyrůst by mohl v Českém Dubu

Liberecký kraj plánuje vybudování jednoho centrálního depozitáře. Všechny předměty má v současnosti umístěny v celkem patnácti depozitářích po celém Libereckém kraji. Nový objekt by mohl vyrůst na pozemcích společnosti Silnice LK v Českém Dubu, které se jeví jako nejvhodnější místo.

„Důkladně jsme prostudovali mapové podklady a z nich je zřejmé, že depozitář může být postaven podle současného územního plánu pouze na pozemcích ve vlastnictví naší společnosti Silnice LK. Začneme s nimi o možnosti převodu části na kraj jednat. To bychom měli zvládnout ještě v letošním roce, následující rok by se začala připravovat projektová dokumentace a v letech 2019 a 2020 můžeme usilovat o získání finančních prostředků na samotnou stavbu centrálního depozitáře,“ říká náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO).

Liberecký kraj vlastní několik stovek tisíc sbírkových předmětů nevyčíslitelné historické hodnoty, jejichž tržní cena je odhadována v řádech stovek milionů korun. Jedná se o drobné předměty od pohlednic, známek až po šperky, ale naopak také o rozměrný majetek, od nábytku po technické zařízení. Všechny věci má rozmístěné v depozitářích v České Lípě, Kravařích, Sloupu v Čechách, Severočeském muzeu v Liberci, Oblastní galerii v Liberci, dále v Mníšku, Raspenavě nebo Jablonci nad Nisou.

„V současné době je tento majetek uchován částečně v objektech našich příspěvkových organizací, které je i spravují a částečně v pronajatých budovách, které jsou pro tento účel méně či více nevhodné a pro další zachování a ochranu sbírkových předmětů dlouhodobě nepřijatelné,“ uzavírá Volfová.

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Silnice LK, depozitář, Český Dub, Silnice LK a.s., Jitka Volfová, ANO 2011, Severočeské muzeum v Liberci, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce jedním objektem nahradit patnáct depozitářů, vyrůst by mohl v Českém Dubu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.