Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obnova Lesního koupaliště začne už o prázdninách. Areál by se mohl veřejnosti otevřít za rok

Obnova Lesního koupaliště začne už během těchto prázdnin. Liberečtí radní vybrali firmu, která během července začne s rekonstrukcí zchátralé vany bazénu. Široké veřejnosti by mělo Lesní koupaliště sloužit od příštího roku. O tom, jaká bude podoba celého areálu, můžou během dnešního odpoledne přijít Liberečané přímo ke koupališti diskutovat. Veřejné projednání začíná v 16:00.

„Nejprve jsme potřebovali vyřešit otázku samotného koupaliště, byly i návrhy na jeho zasypání, to by ale byla chyba. Jedná se o srdeční záležitost mnoha Liberečanů, nehledě na to, že vodních ploch ke koupání v Liberci moc není. I když je rekonstrukce složitější, našli jsme nakonec řešení, které si město může finančně dovolit,“ řekl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář (Změna pro Liberec).

První fáze rekonstrukce koupaliště vyjde město na více než 4 miliony korun, kdy stavební firma Evosa kompletně opraví samotný bazén. „V první etapě tak dojde ke kompletní opravě stávající vany, zejména opravě jedné ze zhroucených zdí a vyspárování celé plochy tak, aby mohla být vana opět napuštěna. Zároveň je potřeba vyčistit přítokové potrubí, vybudovat nové šachty pro technologie nebo opravit kamenná schodiště,“ dodala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

V druhé fázi město plánuje úpravu okolí bazénu a vybavení koupaliště. Jaká bude ale podoba celého areálu, zatím není jasné. Celá revitalizace by se měla vejít do 8 milionů korun. Vedení města plánuje, že rekonstrukci zvládne zaplatit ze svého rozpočtu.

Rekonstrukci slibovalo už i minulé vedení města. Areál měli doplnit také naučné stezky, toalety, informační centrum, přednáškový sál a kancelář Městských lesů. Na Lesním koupališti mělo vyrůst také víceúčelové sportoviště. Čistou vodu měla zajišťovat kořenová čistička.

Lesní koupaliště, rozestavěné již v období druhé světové války, získal i s pozemkem Národní tělovýchovný výbor v Liberci. V srpnu roku 1945 byly zahájeny stavební práce na úpravách příjezdové cesty, parkoviště, stavbě kabin a restaurace. Areál je uzavřený od roku 2007. V srpnu 2010 zničil požár budovu šaten a sociálního zázemí. Na místě zbyl pouze betonový sokl. Posledním provozovatelem koupaliště byla Ještědská sportovní.

Koupaliště vyzděné z kamenů tvořil padesátimetrový bazén s šesti plaveckými drahami. Bazén byl rozdělen pro plavce s maximální hloubkou 4,80 metrů a neplavce s hloubkou 1,20 metrů. Průtočný bazén byl napájen vodou z Jizerského potoka.

Pamětníci vzpomínají, že voda byla ledová, avšak křišťálově čistá. Koupaliště bylo vybaveno šatnami, sprchami, kioskem s občerstvením a dětským koutkem, který byl z části umístěn v rozsáhlém brouzdališti. Součástí areálu bylo též volejbalové hřiště.

Foto

Štítky Lesní koupaliště, Liberec, Jan Korytář, koupaliště, bazén, rekonstrukce, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova Lesního koupaliště začne už o prázdninách. Areál by se mohl veřejnosti otevřít za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.