Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pomníky na vojenském hřbitově potřebují opravit. Nejhůř je na tom rudoarmějec

Nejvyšší čas je opravit pomníky na vojenském hřbitově v libereckých Ruprechticích. Tvrdí to posudek, který si nechala zpracovat radnice. Oprava pomníků a sousoší vyjde na více než 400 tisíc korun a začít by měla už v příštím roce.

Cílem restaurování je zachránit pomníky ve stádiu urychleně postupující degradace. Ta se již přiblížila mezi vedoucí k zániku památky a ztráty originálních povrchů,“ uvádí v posudku jeho autor akademický sochař Jan Vích.

Všechny pomníky jsou minimálně silně znečištěné, ale některé i poškozené. „Nejhůře je na tom socha Rudoarmějce z roku 1971, jejíž povrch je otlučený a chybí množství detailů,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Král.

Podobný stav je i na pískovcových reliéfních deskách se symbolikou a názvy památných míst a bojišť 2. světové války a na deskách centrálního pomníku, kde je navíc narušena statika.

A nejlépe na tom není ani pomník padlým Ukrajincům, který je nejhodnotnějším uměleckým dílem v celém areálu. „Kromě komplexního očištění a sanace bude nutné opravit trhliny,“ dodal mluvčí.

Autoři | Foto

Štítky Vojenský hřbitov, Liberec, Ruprechtice, Rudoarmějec, pomník, hřbitov, druhá světová válka, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomníky na vojenském hřbitově potřebují opravit. Nejhůř je na tom rudoarmějec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.