Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Skládka u lomu je plná odpadu i nebezpečných látek. Na odstranění je potřeba 50 milionů

Liberec se chystá společně s firmou Ligranit rekultivovat starou skládku v kamenolomu v Ruprechticích. Odhadem na to bude potřeba 50 milionů korun, město se na sanaci pokusí získat evropskou dotaci. Žádost podá do konce června.

Skládka v kamenolomu se nachází v prostoru starého odvalu. Kromě kamene obsahuje i směs komunálního, stavebního a dalšího odpadu včetně nebezpečných látek. Hrozí tak znečištění potoka, který napájí Lesní koupaliště či zoologickou zahradu.

„V minulosti se na tento odval bohužel dostaly i odpady, které měly být zlikvidovány jiným způsobem, a toto možné riziko do budoucna chceme tímto projektem odstranit," uvedl ekonomický náměstek Jan Korytář.

V plánu je rekultivovat skládku takzvaným lesnickým způsobem, tedy zalesnit a zpřístupnit veřejnosti. Součástí projektu je také vybudování nové komunikace, která by měla odklonit značnou část nákladní dopravy do lomu z obytné části Ruprechtic. Místní o to dlouhodobě usilují. Nová silnice by se obydlenému území vyhnula, auta s kamením by jezdila lesem.

Pokud se městu podaří získat dotaci, rekultivace ho nic stát nebude. Z 85 procent by se náklady hradily z dotace, zbylých 15 procent by zaplatila těžařská firma Ligranit, která lom provozuje. Ligranit také zčásti vlastní pozemek, na němž je skládka. Druhým vlastníkem je město.

V projektu se počítá s tím, že sanace a rekultivace starého odvalu potrvá pět let. V případě získání dotace začnou práce už v příštím roce. Když město neuspěje, projekt se rozdělí na menší části a bude se dělat postupně.

„Přístupová cesta by se udělala z jiných zdrojů, buď Ligranit sám, nebo s účastí města. Rekultivace by se případně udělala později z jiné výzvy," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpad, Liberec, Ligranit, Ruprechtice, projekt, dotace, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skládka u lomu je plná odpadu i nebezpečných látek. Na odstranění je potřeba 50 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.