Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České radiokomunikace spouštějí vysílání DVB-T2 z Ještědu a Krašova

České Radiokomunikace (CRA) spustí od úterý vysílání přechodové sítě DVB-T2 z libereckého Ještědu a plzeňského Krašova. Vysílání v přechodové DVB-T2 síti pro nový standard pozemního vysílání si tak už nyní může zdarma naladit více než 69 procent diváků, v prvním čtvrtletí příštího roku už má být dostupný pro 99 procent domácností.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. Podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) je přechod na nový standard nutný, přestože podle odhadu má stát diváky asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů.

Česko musí podle Havlíčka uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro mobilní datové sítě 5G. Ukončení vysílání v dosavadním formátu DVB-T může vláda stanovit nejpozději na 1. únor 2021. Novelu zákona, která také zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu stejně jako pokuty operátorům, na konci května schválila Poslanecká sněmovna. Senát ji bude projednávat na schůzi od 19. července, pak ji ještě musí podepsat prezident.

"Postupujeme dle vytyčeného plánu, tedy snažíme se pokrývat republiku vysílací sítí pro novou generaci televizního vysílání, aby diváci měli přechod na nový televizní standard co nejhladší a měli na něj dostatek času. Snažíme se o všem také dostatečně informovat a spolupracujeme na tom i se zástupci měst a obcí a ministerstvem průmyslu a obchodu," řekl generální ředitel CRA Martin Gebauer. V přechodové síti podle něj nyní diváci naladí 14 programů a další by měly postupně přibývat.

Souběžné vysílání, které spustily CRA, umožní podle Gebauera domácnostem se na nový vysílací standard připravit. Nynější DVB-T vysílání bude dostupné do roku 2020. Diváci tak mají čas na nákup nového přijímače. Pokud si domácnosti budou pořizovat nový televizní přijímač nyní, měl by už podporovat nový standard vysílání DVB-T2/HEVC. CRA už loni zahájily certifikaci přijímačů, což by mělo divákům výběr nové televize usnadnit. Logem "DVB-T2 ověřeno" už označily více než 950 televizorů, které prošly testováním. Seznam přijímačů najdou diváci na www.dvbt2overeno.cz.

Autoři | Foto jested.cz

Štítky Ještěd, České radiokomunikace, DVB-T2, Krašov (hrad), Jiří Havlíček, televizor, ČSSD, Martin Gebauer, DVB-T, Česko, Český telekomunikační úřad, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České radiokomunikace spouštějí vysílání DVB-T2 z Ještědu a Krašova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.