Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Grabštejn přišel o 14 zastavení na Stezce smíření, nařídil to krajský úřad

Hrad Grabštejn přišel dnes o 14 zastavení křížové cesty na Stezce smíření. Pískovcové reliéfy musel iniciátor projektu, operní pěvec Luděk Vele, odstranit. Nařídil to krajský úřad, stély tam umístil Vele bez povolení a navíc se tam podle památkářů historicky nehodí. Vele dnes novinářům řekl, že bude usilovat o to, aby se tam zastavení křížové cesty v budoucnu vrátila.

"Je to symbolická záležitost, která nemůže nikdy nikomu ublížit, jen pomoci. Neumisťoval jsem je sem proto, abych někoho namíchl, ale naopak, abych někomu pomohl," uvedl pěvec. Od roku 1993 organizuje benefiční koncerty na obnovu hradu a byl iniciátorem toho, že se z Grabštejna stala národní kulturní památka. Do roku 1989 na hradě působila armáda, a když jej opustila, byl ve velmi špatném stavu. Jeho záchrana stála kolem 100 milionů korun. Kromě státu při obnově pomohly i Veleho benefice. Ročně Grabštejn, který svou současnou renesanční podobu získal po přestavbě v 16. století, navštíví asi 20 tisíc lidí.

Křížová cesta v minulosti na hradě ze 13. století nebyla, turistická stezka v kopci ale k tomu podle pěvce vybízela. "Je úplně předurčena k tomu, aby se lidé pozastavili, pokoukali nebo se jen prošli," řekl. Stély vytvořil akademický sochař Michal Moravec a Vele je podél klikaté cesty vedoucí k hradu umístil před dvěma lety bez povolení. Spolek Benefiční koncerty Grabštejn tehdy musel zaplatit pokutu 6000 korun za to, že nebyl proveden archeologický průzkum. Vele to považuje za absurdní, kopal lopatkou maximálně 20 centimetrů hluboko.

Památkový odbor krajského úřadu navíc nařídil odstranění všech 14 zastavení. "Historicky a liturgicky je to naprosto cizorodý prvek pro tento areál. Kromě panského sídla byl samozřejmě užíván i vojensky, to znamená byl to jakýsi opěrný ochranný bod, ale nikdy církev v tomto objektu nijak nepůsobila," uvedl vedoucí odboru René Brož. Úřad se opíral i o stanovisko garanta Národního památkového ústavu, který zvolené místo považoval za nevhodné. "Vyústěním Křížové cesty u světského hradu, potažmo u novodobého altánku, by se smysl a zástupná poutní úloha krajinných křížových cest rozhodně popírala. Zřízení křížové cesty je v prostředí hradu Grabštejna velmi sporné," uvedl v písemném stanovisku garant.

Podle starostky Chotyně Jany Mlejnkové (Nezávislá), pod kterou hrad katastrálně patří, rozhodnutí úřadu turisté i místní vnímají negativně. "Neslyšeli jsme od nikoho jedinou kritiku," řekla. Všech 14 zastavení nechá obec přemístit před pečovatelský dům, u něho bude dřevěná cedule se stručnou historií toho, proč se musela odstranit. "Na ceduli bude název Zvítězila hloupost, ješitnost a blbost - zatím," dodala starostka.

Z rozhodnutí krajského úřadu je zklamaný hejtman Martin Půta (STAN), ovlivnit ho nijak nemůže. "Jsem z toho smutný především proto, že kdyby úřednický pohled na svět vítězil celých předchozích 25 let, tak dost pravděpodobně by na Grabštejně byla díra ve střeše a žádní turisté tam nechodili, protože by nebylo na co. Pan Vele a lidé kolem benefičních koncertů dlouhá léta přitahovali ke Grabštejnu pozornost," uvedl hejtman.

Autoři | Foto archiv hradu Grabštejn

Štítky Grabštejn, křížová cesta, Stezka smíření, Luděk Vele, krajský úřad, hrad, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grabštejn přišel o 14 zastavení na Stezce smíření, nařídil to krajský úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.