Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Máchovo jezero a další dvě koupaliště mají zhoršenou průhlednost

Teplé počasí v minulých dnech s minimem srážek zhoršilo kvalitu vody v některých přírodních koupalištích na Českolipsku. Sníženou průhlednost zaznamenali hygienici na Máchově jezeře, v Zákupech a Nedamově. Na koupalištích v dalších částech Libereckého kraje se kvalita vody nezměnila. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na Máchově jezeře u Doks, v Zákupech i Nedamově v Dubé je kvalita vody zatím jen mírně zhoršená a riziko vzniku zdravotních problémů je malé. Hygienici přesto lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. Po dešti v noci na dnešek by na tom měla být koupaliště lépe, třeba v Doksech napršelo zhruba pět milimetrů.

I přes zhoršenou průhlednost je na tom Máchovo jezero výrazně lépe než v minulých letech, kdy kvalitu vody zhoršoval zvýšený výskyt sinic. S nimi letos zatím problém není. Pomohlo odbahnění Dokeské zátoky, z níž byla odstraněna až 80centimetrová vrstva kontaminovaného bahna. Kvalitě vody prospělo také částečné vypuštění jezera po loňské sezoně a tuhá zima.

Z koupališť v dalších částech kraje má od začátku sezony mírně zhoršenou kvalitu vody přírodní koupaliště v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor. Stejně jako Máchovo jezero a další dvě koupaliště z Českolipska je na pětibodové stupnici hodnoceno dvojkou. O stupeň horší je kvalita vody na koupaliště v Chrastavě u Liberce. Koupání v něm není podle hygieniků vhodné pro citlivé jedince, kam patří těhotné ženy, děti či alergici. V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 36 vodních plochách. Zatím na žádné z nich nemuseli zakázat koupání.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, koupaliště, Liberec, okres Česká Lípa, Zákupy, Nedamov, Krajská hygienická stanice, Doksy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máchovo jezero a další dvě koupaliště mají zhoršenou průhlednost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.